Wpis z mikrobloga

czyli jeśli mam dużo zwykłego urlopu, to mogę wykorzystać nawet teraz wszystkie 4 dni na żądanie?

@Mufann: Dokladnie tak.

Ale pamietaj ze w uzasadnionych przypadkach pracodawca moze sie nie zgodzic. jak beda serio uzasadnione to w sadzie mozesz przegrac.

No i uszczupla ci pule dni urlopowych o te 4.
  • Odpowiedz
@siedze-na-antresoli: Nie wiem jak z podstawa prawna ale na pewno sa wyroki sadow.

"Zdarzyć się może bowiem, że pracodawca odmówi pracownikowi udzielenia urlopu na żądanie. Zgodnie z orzecznictwem sądów może tak postąpić, gdy wystąpią szczególne okoliczności, a obecność pracownika w pracy okaże się niezbędna do ochrony interesów przedsiębiorstwa.

Pracodawca może powołać się w powyższej sytuacji na art. 100 § 2 pkt 4 Kodeksu pracy w związku z dbałością o dobro
  • Odpowiedz
dzięki za informację!

@Mufann: Luzik. Po to jest wypok :P Troche tu juz siedze i pamietam stare czasy jak ku temu sluzyl. Zeby ludzie sie wymieniali informacjami. Ja tez czasem pytam i czesto dostaje odpowiedzi. Wiec czemu nie mam odpowiedziec na cos w czym przynajmniej troche wiedzy mam? Do grobu mam ta wiedze wziac? :PPP

Mi ktos pomogl to ja komus pomoge. jakby wszyscy tak dzialali to swiat bylby lepszy
  • Odpowiedz
@Mufann pisz w SMS do pracodawcy, że źle się czujesz i bierzesz na żądanie. Jak podasz jakiś błachy powód, to może ci odmówić jak piszą przedmówcy.

A tak się jeszcze ucieszy, że pracownik frajer zamiast iść do lekarza i wziąć L4 wybiera swój urlop. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz