Wpis z mikrobloga

Czy ma znaczenie, która forma klauzuli RODO została załączona w CV?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w zakresie przyszłych procesów rekrutacyjnych.

albo

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

#praca #pracbaza
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Weiki06: zdefiniuj "czy ma znaczenie". Potencjalny pracodawca ma obowiązek stosować się do przepisów - niezależnie czy wpiszesz formułkę czy nie, zwłaszcza jeśli - jak współcześnie najczęściej, wysyłasz CV mailem. Krótsza zajmuje mniej miejsca. Są dziwaczne firmy z dziwacznymi działami prawnymi i HR, które mogą sobie wymyślić że ma być taka a nie inna i nic na to nie poradzisz. A druga rzecz, to to co pisze credenss - mało kto
  • Odpowiedz
  • 0
@Oo-oO: Chodziło mi o to, czy CV może zostać odrzucone przez to, że zastosuję, krótszą formę klauzuli.
Wysłałem ostatnio kilkadziesiąt CV i żadnego odezwu (mimo tego, że pół roku wcześniej ktoś tam dzwonił po aplikowaniu), pewna osoba powiedziała mi, że to przez to, że mam krótką formę klauzuli i jest tylko na ostatniej stronie CV, bo u nich takie aplikacje odrzucają. Wolałem dopytać tutaj, czy to ma jakieś znaczenie.
  • Odpowiedz
@Weiki06: CV może być odrzucone z miliona powodów. Nie spodoba się, literówka, komuś się wydaje że formułka ma być a jej nie ma, komuś się wydaje że formułka jest zbędna, a jest. Więc - może, ale to mało prawdopodobne.
  • Odpowiedz