Wpis z mikrobloga

Tak się robi sprytną propagandę. Stanowski wrzucił screena z kolejnością wypowiedzi na poniedziałkowej debacie. Nie dodał żadnego komentarza, ale oczywiste było, że prawacki Internet się zesra o dobre miejsce Trzaskowskiego (na końcu). No i spisek, że ustawione itd.

Gdzieś w komentarzach i algorytmach giną wyjaśnienia, że losowali przedstawiciele sztabów. Stanowski mógł dodać kolejny wpis z wyjaśnieniem, ale oczywiście tego nie zrobił.

#kanalzero #stanowski #polityka
Promilus - Tak się robi sprytną propagandę. Stanowski wrzucił screena z kolejnością w...

źródło: temp_file3801006451235224220

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Promilus: W dodatku pisowcy nie ogarniają matmy i nie wiedzą co to rozkład dwumianowy, a prawdopodobieństwo wylosowania tych pozycji przez Trzaskowskiego to w rzeczywistości 1:258.

Dokładnie taki sam przypadek mieli Bartoszewicz czy Maciak - trzy razy ten sam numerek.

Poza tym nikt z obecnych nie zgłaszał nieprawidłowości. No ale dla pisu to oczywiście ustawka. Jakby chcieli to ustawić to wystarczyłoby żeby Trzaskowski zawsze był po Nawrockim i tyle, ostatnie miejsce
  • Odpowiedz
Dwa poprzedzające losowania nie wpływają na wynik losowania trzech ostatnich, a że w trzech ostatnich będzie odpowiadał jako ostatni to masz szansę jak 1 do 2197.
  • Odpowiedz
@xer2--her: no ale idąc to logiką to ostatnie 3 losowania też na siebie nie wpływają więc szansa na wylosowanie danego miejsca zawsze wynosi tyle samo czyli 1/13. A dlaczego nie chcesz uwzględnić tego, że Trzaskowski w poprzednich losowaniach już miał niższe numery, bo nie pasuje to do narracji? Czemu żaden sztab wcześniej nie zgłosił żadnych nieprawidłowości?
  • Odpowiedz
@xer2--her: @czwartafaza @trele12

miałem kiedyś probabilistykę i statystykę na studiach, także jestę ekpertę - to trzeba na spokojnie i zależy co was interesuje:

1. prawdopodobieństwo, że na 5 losowań w 3 ostatnich losowaniach wypadnie miejsce numer 13 (to najbardziej pasuje - bo tak właśnie było
  • Odpowiedz

Dobra odpaliłem przed chwilą chat gpt i się pobawiłem i przeanalizowałem wszystkie przypadki - kurła jakbym to 10 lat temu na studiach miał to by była niesamowita pomoc XD

1. Prawdopodobieństwo, że dokładnie na 3 ostatnich pozycjach wypadnie liczba 13 było tak jak kolega wcześniej pisał 1 do 2197
  • Odpowiedz
no ale idąc to logiką to ostatnie 3 losowania też na siebie nie wpływają więc szansa na wylosowanie danego miejsca zawsze wynosi tyle samo czyli 1/13.

@trele12: tylko, że tam analizujecie przypadek gdzie 3 razy pod rząd wypadła liczba 13 w trzech ostatnich losowaniach, wiec te dwa wcześniejsze losowania "w ogóle nas nie interesują", bo przyjmujemy, ze ich wyniki mogą być dowolne z zakresu 1 do 13.
Nie bierzemy ich
  • Odpowiedz
W dodatku pisowcy nie ogarniają matmy i nie wiedzą co to rozkład dwumianowy, a prawdopodobieństwo wylosowania tych pozycji przez Trzaskowskiego to w rzeczywistości 1:258.

Dokładnie taki sam przypadek mieli Bartoszewicz czy Maciak - trzy razy ten sam numerek.

@czwartafaza:

dla Trzaskowskiego, Bartoszewicza i Maciaka wyliczyłeś prawdopodobieństwo nr.3 z tych które wypisałem wyżej - czyli że 3 razy wypadnie ta sama liczba (na dowolnych pozycjach)
  • Odpowiedz

aha jeszcze ostatnia kwestia - tu przyglądamy się losowaniu, które już się odbyło i już znamy jego wynik, więc patrząc na tabelkę i opisując taką rzeczywistość można chyba powiedzieć, że dość mocno pasują tu też obliczenia prawdopodobieństwa z przypadku nr4, bo już wiemy, ze na dwóch pierwszych pozycjach wypadła liczba inna niż 13

4. Prawdopodobieństwo, że w dwóch pierwszych losowaniach wypadnie coś innego niż 13,
bylem_zielonko - @xer2--her: @czwartafaza @trele12

aha jeszcze ostatnia kwestia - t...

źródło: 864feb5f245a49fb10d0a606ded5892e0507d0de2464cf6962361f9ef1e89b7a

Pobierz
  • Odpowiedz
@trele12: @czwartafaza

no ale idąc to logiką to ostatnie 3 losowania też na siebie nie wpływają więc szansa na wylosowanie danego miejsca zawsze wynosi tyle samo czyli 1/13.

no ale zadane pytanie dotyczy trzech 13 które wypadły pod rząd w konkretnej kolejności w 5 losowaniach. Już w trakcie zadawania pytania w domyśle określasz, że one wypadły w losowaniu nr. 3,4,5 (bo taka jest rzeczywistość jaką zastałeś i to do
  • Odpowiedz
xDDD

@czwartafaza: ale co sugerujesz, że chatgpt się myli? Nie sądzę, bo jak wspominałem wcześniej mam jakąś tam wiedzę w tym temacie, bo na studiach miałem przedmiot "probabilistyka i statystyka" na którym rozwiązywałem dokładnie tego typu zadania, więc patrzyłem co chatgpt wypluwa i to rozumiałem.

A żeby dokładniej zrozumieć ten przedmiot to najpierw na wcześniejszych semestrach mieliśmy przedmioty "matematyka dyskretna i logika", "analiza matematyczna" i "algebra liniowa", które dawały podstawy bardziej
  • Odpowiedz