Wpis z mikrobloga

#finanse #polska 9 maja 2025 roku Sejm przyjął ustawę zakładającą podniesienie kwoty zasiłku pogrzebowego do 7 tys. zł (obecnie 4000).
Zobaczymy o ile wzrosną koszty pogrzebu w 2026 roku.

gammawalbrzych.pl ''W momencie zlecenia nam usługi od razu dysponujecie Państwo pełną wysokością należnego zasiłku pogrzebowego, który
od 1 marca 2011 roku wynosi 4000 zł Nasza firma pobiera ustandaryzowaną opłatę w wysokości 1500zł,''

jakubisiak.pl ''4400 zł – 4000 zł ( zasiłek pogrzebowy ) = 400 zł do opłacenia przez rodzinę''

kaliagdansk.pl ''Ceremonia pogrzebowa tradycyjna od 4650 zł + opłaty cmentarne*

Stawiam tezę, że powyższe opłaty wrosną do ok 7000 ;)

Wszystkich plusujących zawołam za niecały rok :)
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zobaczymy o ile wzrosną koszty pogrzebu w 2026 roku.

@jarzynka: nic nie wzrosną, bo przecież przedsiębiorcy rozumieją, że to ma być wsparcie dla ludzi w ciężkich chwilach
  • Odpowiedz
@jarzynka: z ostatniego pogrzebu: trumna 3tys, jakieś nabożeństwa rozancowe, wieńce I koszty obsługi, chłodni razem 5800. Do tego opłata za cmentarz 1200. Wyszło 7 bez kosztów księdza i stypy
  • Odpowiedz
@jarzynka: Mam kumpla w zakładzie pogrzebowym i to, ze potrzebują silnych mężczyzn to nie znaczy, ze trzeba nosić zwłoki na noszach, przekładać czy nieść trumnę
Tu chodzi o to, ze czasami ciała ożywają, czy to z wypadku czy źle postawiona diagnoaza pijanego lekarza, ze człowiek niezywy
Zwyczajnie trzeba dobijać, bo jednak gdy człowiek żyw to brak zarobku dla firmy
A i Zombie Apocalypse niewykluczone, więc szanujący się zakład pogrzebowy musi
  • Odpowiedz
@jarzynka przecież to normalny proces. jak budowano amerykańską bazę w Redzikowie koło Słupska, to ludzie dowiedzieli się ile amerykańcy dostają kasy z przeznaczeniem na wynajem - i wszędzie cena za wynajem dla amerykanina była równa 100% tej kwoty
  • Odpowiedz
@jarzynka: Głupie pytanie. Ostatnio byłem u znajomego akurat jak przyjechały do niego trumny (prowadzi zakład pogrzebowy) kolesie wnoszący trumny zapytani o ten temat od razu powiedzieli, że podniosą ceny ¯\(ツ)/¯

Z mojej strony niewiele się zmieni i tak rok w rok podnoszę ceny o 50-100zł
  • Odpowiedz