Wpis z mikrobloga

Świadkowie Jehowy nie wierzą, że Jezus Chrystus jest Bogiem, więc mają bożka - jakąś jedną Jechowę (a przecież jest Ojciec i Syn, którzy jedno są, ponieważ Syn (człowieczy i Boży (którzy też jedno są przez oddanie życia przez Jezusa Chrystusa i my dzięki Niemu również możemy być jedno z Bogiem)) jest Słowem Ojca).
#swiadkowiejehowy #biblia #bog #jezuschrystus
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n_____S nie mają nowego Boga, to Bóg Starego testamentu do którego Jezus się modlił. To jak potem powstały różne wersje chrześcijaństwa łączącego go z Jezusem lub Arianie oddzielający Jezusa od Boga to już inna sprawa.
  • Odpowiedz
  • 0
@Arrado: Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, nie jest z Boga. Jest to duch antychrysta, o którym słyszeliście, że ma przyjść, i teraz już jest na świecie.
@not_found no nie mają nowego Boga, bo to jest ten sam Bóg, ale w Synie swoim, który jest Jego Słowem (jest TAK blisko Ojca, Oni są jedno) i chce byśmy go kochali i uwielbiali jak Boga
  • Odpowiedz
To relacja Ojca z Synem.

@n_____S:

Dobrze powiedziane. Ponieważ sam jestem synem i jednocześnie ojcem to wiem co to znaczy, jak wiele może łączyć dwie osoby.
Nigdy jednak ja nie będę swoim ojcem ani moje dziecko nie będzie mną. Bez względu na to jak wiele mamy podobieństw, wygląd, zachowanie, charakter, wartości, cele życiowe a nawet takie samo imię. Może ktoś powiedzieć o mnie "wykapany tata" ale nim nie jestem.
Poza
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: Jezus nie jest Bogiem Ojcem. Przecież napisałem, że Jezus na Ziemi był człowiekiem, a Ojciec wywyższył Go dopiero po zmartwychwstaniu, gdy jest po Jego prawicy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: Ludzie nie mogą zrozumieć, że Syn Boży był Bogiem przed byciem człowiekiem oraz po byciu człowiekiem. Będąc człowiekiem zrezygnował z tego, by być Bogiem, ale nadal był Synem Bożym (określał się często jako Syn Człowieczy). Jezus był Bogiem przed byciem człowiekiem, a po zmartwychwstaniu znów został wywyższony. Lecz nigdy nie był samym Ojcem, co jest często błędnie nauczane przez ludzi, którzy mylą jedność celu i ducha z jednością tożsamości.
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: w tej chwili Pan nasz Jezus Chrystus jest Bogiem wraz z Bogiem Ojcem (po prawicy Boga Ojca) w jedności Ducha Świętego. Ojciec i Syn to jedność woli, celu, Ducha, działania etc, a nie jedność osobowa. No tak jest napisane w Biblii. Syn doskonale objawia Ojca, bo Go doskonale zna.
  • Odpowiedz
Ludzie nie mogą zrozumieć, że Syn Boży był Bogiem przed byciem człowiekiem oraz po byciu człowiekiem

@n_____S:

Podejrzewam że nie może zrozumieć tego również sam Bóg ani jego syn Jezus.
Przecież ten sposób myślenia łamie
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: widocznie jeszcze jest to przed Tobą zakryte. Jest jeden Bóg, ale Syn Boży może zostać nazwany Bogiem i nim jest. Jest Bogiem, bo pochodzi od Boga, ma Jego naturę, reprezentuje Go doskonale, objawia Go ludziom (również w Starym Testamencie) i działa w Jego imieniu - ale nie jest Bogiem Ojcem.
Ojca nikt nie widział ani nie słyszał bezpośrednio (Jana 5:37), a jednak Izajasz słyszy JHWH, Mojżesz widzi JHWH, Abraham
  • Odpowiedz
widocznie jeszcze jest to przed Tobą zakryte.

@n_____S:

Dawno temu mój nauczyciel zwykła mawiać, że "dogmatów nie trzeba rozumieć", dlatego nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: właściwie to raczej nikt nie rozumie relacji Boga Ojca z Synem prawidłowo. Dogmaty, szczegółowa analiza Pisma, teologia są ważne, ale najważniejsza jest miłość do Boga i bliźniego.
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: Kto wejdzie do Królestwa Niebieskiego? Osoba, która po prostu wie, że Jezus ją zbawił oraz miłuje Boga i bliźnich, czy prof. teologii, badacz Pisma miłujący Boga, ale bliźnich już nie?
  • Odpowiedz