Wpis z mikrobloga

#ender3 #creality #creality3d #druk3d #drukarki3d #ender

Mam od dawna Endera 3v3 KE. Od początku nie było z drukarką praktycznie żadnych problemów.

Dzisiaj zmieniłem dyszę ze standardowej, oryginalnej 0.4 na 0.8. Myślałem, że to będzie coś ala RAZ-DWA i cyk, jest.

Ale nie. Zmieniłem dyszę, w Creality Print wprowadziłem nowy seting pod 0,8 i klops. Drukarka najpierw zaczęła walić błędami (2111 unkown coś tam) potem się z tym uporałem, no to znowu nie wiem dlaczego drukarka od strzała zaczyna drukować, zamiast (jak zawsze wcześniej) puścić najpierw kreskę filamentu na stół z lewej strony.

Jakoś to ominąłem no to znowu teraz filament, który na dyszy 0.4 drukował się idealnie, tak teraz "drukuje" tak jakby był on dosłownie gazowany.

Walczę z tym już chyba 4 godzinę i zostawiam to sobie na jutro.
Chciałem tylko zasięgnąć porady, co gdzie i jak ustawić, żeby było "dobrze". Bo pewnie coś robię źle.

Na necie nie znalazłem praktycznie NIC odnoścnie zmiany jakichkolwiek ustawień - na YT wszyscy radośnie zmieniają dyszę na większą i CYK - od razu chwalą, że drukują wszystko 2x szybciej (_ ) W-T-F?

Ktoś coś?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NieWiemWiecSieWypowiem: drukarka sama z siebie "nie wie" że ma inną dysze. Więc jak zaczęła walić błędami, to albo coś urwałeś podczas wymiany, albo dostarczasz złe pliki. Jak gdzieś masz to odpal sobie jakiś stary gcode, jak na nim będzie ok, to ewidentnie nagrzebałeś w slicerze
  • Odpowiedz