Wpis z mikrobloga

ostatnio byłem świadkiem dyskusji na temat wychowania dzieci i tam było jojczenie, że kurła kiedyś to dzieci biegali po drzewach a teraz to nie, chrum... No i nagle ciotka wypaliła, że teraz to dzieci trzymana są pod kloszem, a dzisiejsi rodzice wolą dać telefon niż pójść z dzieckiem pokopać piłkę czy do lasu i spytała wujasa kiedy on był pokopać piłkę z swoim synem. To ten zrobił się czerwony i powiedział, że on nie ma czasu po pracy xDDDD i taka prawda, rodzice całkowicie z siebie zrzucają odpowiedzialność za wychowanie. Jak ma złe oceny czy zachowanie to wina szkoły, jak siedzi w domu to winny komputer itd. tylko nie rodzic...
#przegryw #takaprawda #zalesie #kiedystobylo #blackpill
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Polnischefuhrer: zostawiam tu kropke, bo nie mam tera czasu pisac
Moze ktos odpowiedziec na ten komentarz, coby mi powiadomienie wisialo w razie jakbym zapomnil?
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: Poniekąd ma racje. Kiedyś najprostszą rozrywką było pokopać piłkę albo połazić po drzewach, bo w domu nie było neta, a telefon tylko stacjonarny. Teraz najprostszą rozrywką jest gapienie się w telefon i to dzieci wybierają. I się im nie dziwię, sam bym to wybrał gdyby takie rozrywki były dostępne w mojej młodości. Teraz rodzicielstwo jest bardziej wymagające jeśli nie chcemy żeby gówniak został ulańcem z cukrzycą i stanem przedzawałowym
  • Odpowiedz
  • 0
@Polnischefuhrer dzieci nadal chętnie spędzają czas na podwórku. Całe zło to dawanie nieograniczonego dostępu do smartfonów.
Przykład, z moim 6 latkiem wychodzę na plac zabaw. W dniu, w którym jego kolega przybiegł na plac ze smartfonem nagle grupka rówieśników skupiła się przy nim i zapatrzeni w jakiś filmik zaczęli głośno przeklinać. Gdy zwróciłem uwagę, jeden z nich mi odpowiedział: "Ale tak mówią w jutubie, to my też możemy!".
  • Odpowiedz
niż pójść z dzieckiem pokopać piłkę czy do lasu

@Polnischefuhrer: Rzecz była też w tym, że jak chciałem zagrać w piłkę to po prostu szedłem na osiedle/boisko i zawsze zebrała się ekipa do grania, bo dzieciaków było mnóstwo wszędzie. Teraz już tak łatwo nie jest, miejsca dla dzieciaków też coraz mniej.
Peak życia za dzieciaka na zdjęciu poniżej:
Krs90 - >niż pójść z dzieckiem pokopać piłkę czy do lasu

@Polnischefuhrer: Rzecz był...

źródło: obraz_2025-05-03_110619536

Pobierz
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: przeciez za naszego dziecinstwa (30+) tez nikt normalny z ojcem nie szedł na piłkę tylko się już od przedszkola sami łapaluśmy na piłę xD
A teraz zamiast grać samemu to faktycznie więcej dzieciaków w klubie trenuje.
  • Odpowiedz
@siepan pytania o celowość pytań są zabronione na wykopie? ( ͡º ͜ʖ͡º) Moje dzieci mieszkają w Polsce. Jestem dinozaurem, reliktem czasów kiedy ojciec wyjeżdżał za granicę do pracy. Nie zawsze tak było, ale jest tak całe życie mojej najmłodszej córki.
  • Odpowiedz