Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#laptopy #sklepy

Ostatnio przeglądam różne sklepy z komputerami w poszukiwaniu laptopa.

Chciałem zapytać was co może oznaczać zapis w specyfikacji sprzętu typu: "Laptop modyfikowany przez sprzedawcę", albo "Dysk i pamięć RAM rozszerzona ... " albo inne podobne zapisy.
Na przykładzie laptopa który mnie zainteresował:
- przy laptopie ram 16 GB (DDR5, 4800 MHz) i dysk 500 , wszystko jest w porządku. Nie ma tych wpisów o które pytam. przy gwarancji jest też zapis że gwaracja producenta.
- ten sam model tylko z większym ram 32, albo większym dyskiem 1000, albo ram i dysk większy są już te zapisy w danych szczegółowych, gwarancja w tym przypadku przez sklep.

O co chodzi? W przypadku ramu to jak jest wolne gniazdo to mogliby dołożyć. Jeszcze bym może zrozumiał takie postępowanie. Ale dysk? Po co wymieniać dysk na większy w nowych laptopach?
- z moich obserwacji wynika, że czasem takie laptopy z większym ram i dyskiem pojawiają się i dość szybko się sprzedają.
Własnie taki mnie zaintetesował tylko to pytanie: dlaczego sprzedawca grzebie, dokłada, wymienia, a nie zamówią orginalnych u producenta?
- dodam, że są to nowe modele z ram DDR5,
- nigdzie nie widziałem informacji że są to sprzęt odnowiony, czy coś w tym stylu.
Macie jakieś racjonalne wytłumaczenie?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale dysk? Po co wymieniać dysk na większy w nowych laptopach?

- z moich obserwacji wynika, że czasem takie laptopy z większym ram i dyskiem pojawiają się i dość szybko się sprzedają.

@mirko_anonim: no właśnie dlatego że producent nie pomyślał i dał mniejsze dyski a klienci chcą większe
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bo tak, bo ktoś może chcieć większy dysk albo mniejszy

zdradzę ci, że oni nie mają tych laptopów tak przygotowanym z dużym dyskem tylko dopiero jak ktoś kupi tego laptopa to wyjmują fabryczny dysk i wstawiają większy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bo producent sprzedaje latopy w konkretnej konfiguracji, a sprzedawca modyfikuje te laptopy zeby mialy lepsza specyfikacje i zeby sprzedac produkt i na nim wiecej zarobic. Lapka po modyfikacji 32GB RAMU szybciej sprzedaz niz lapka z 16GB. Nie podales cen, czy ten sam laptop z 16GB bezposrednio od producenta kosztuje tyle samo co ten od sprzedawcy? Lapka na gwarancji nie mozesz rozebrac sam bo przepadnie Ci gwarancja - sprzedawca widocznie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Ruotian
Przy laptopie z większym dyskiem jest dopłata +200zł, podobnie jest z ram, dopłata +200zł.
- przy tych lepiej wyposażonych jest informacja w specyfikacji ze gwarancja jest 36 miesięcy udzielana przez sklep, przez sklep.
-przy tym podstawowym modelu z 16 ram i 512GB dyskiem jest informacja, że gwarancji udziela
  • Odpowiedz
Lapka na gwarancji nie mozesz rozebrac sam bo przepadnie Ci gwarancja - sprzedawca widocznie ma taka mozliwosc.

@Ruotian: Jak sprzedawca rozbierze lapka, to tak samo laptop traci gwarancję producenta. Tu pewnie chodzi o to, że masz już tylko rękojmię sprzedawcy na taki sprzęt ("gwarancja przez sklep").
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Doprecyzuje moje wątpliwości. Te lepiej wyposażone laptopy szybko się sprzedają, sprzedawca pewnie wie o tym skoro czasem pojawiają się i ciągu kilku, może kilkunastu dni jest adnotacja ostatnie sztuki, lub czasem ich już nie ma. Zastanawia mnie dlaczego sprzedawcy (duże sklepy z komputerami) nie zamawiają takich sprzętów bezpośrednio u producenta? Dlaczego nie zamawiają lepiej wyposzażonych laptopów bezpośrednio u producenta?
Tylko wolą zamawiać podstawowy model i następnie przerabiać,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
władczy-sojusznik-81:

Zastanawia mnie dlaczego sprzedawcy (duże sklepy z komputerami) nie zamawiają takich sprzętów bezpośrednio u producenta? Dlaczego nie zamawiają lepiej wyposzażonych laptopów bezpośrednio u producenta?

Tylko wolą zamawiać podstawowy model i następnie przerabiać, dokładać?

@mirko_anonim: zbyt bystry to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
władczy-sojusznik-81:

Ale dysk? Po co wymieniać dysk na większy w nowych laptopach?

@mirko_anonim: no po to zeby miec wiecej miejsca? to najbardziej oczywiste, ale jako, ze nie jestes bystry to podam Ci mniej oczywisty, co nie znaczy mniej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
władczy-sojusznik-81:

a nie zamówią orginalnych u producenta?

@mirko_anonim: a co by w ogole za tym przemawialo? Zeby cos zamowic drozej u producenta? Jaki bylby zysk dla sklepu, dlaczego powinien
  • Odpowiedz