Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k

Czy istnieje większy przegryw na tagu niż multikonciarz spello-zapiekanka aka czokoszok69? Ciągle siedzi na bezrobociu i dopisuje sobie zmyślone lata doświadczenia, aplikuje na seniora będąc juniorem i się dziwi że nie może ogarnąć roboty

Przecież od stycznia jest widocznie łatwiej, wleciało kilka projektów, wysłałem sobie z d--y pare CV, poszedłem na rozmowę tak o 3 etapy i po miesiącu dostaje odpowiedź, że dostałem robotę, teraz lipa bo nie chce mi sie robić over-employment i trzeba będzie się wycofać. 20k netto b2b na okres próbny, potem rozmowa o podwyżce wstępnie była mowa o 23k netto b2b, hybryda 2 dni w Warszawie dla seniora java engineer 8 lat z AWS i Kubernetesem. Bez zmyślania expa, realny skill realne CV, trochę wiedzy ze studiów informatycznych, klepanie CRUDów i codility na czas

Nie kłamcie w CV bo was zmiotą na rozmowie z planszy

#bekazprzegrywow
nad__czlowiek - #programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programist...

źródło: rekru

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chaddeveloper: jest lepiej mordo, zaufaj mi i próbuj. Grunt to rzucać niskie stawki bo 24-30k netto b2b jest już dawno nierealne i nikt tyle nie zarabia

max 20-23k netto b2b dla seniora 7-10 lat expa
max 16-20k netto b2b dla mida 4-6 lat
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: jestem mid/senior 5/6 lat expa.
Pracowałem w firmach produktowych jak i mały romans w tzw. Alfonsiarni ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Rzucam od 8 do 15 brutto(w zależności od wielkości widełek, no i najlepiej zlecenie młodziak here) jest chujnia dalej xD

Miałem rozmowy nawet na jakieś AI/ML bo coś tam się
  • Odpowiedz
@chaddeveloper: PHP i JS o panie, to nic dziwnego xD PHP to najgorsze stawki

GO spoko ale pewnie mało ofert :/

Z PHP to już rzeczywiście s--------ć lepiej, z Javą może być cięzko bo konkurencja ale może w jakiś .NET/C# powinno być łatwiej

AI/ML biorą głównie ludzi z doktoratem infy albo matmy
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek:
PHP czy kasa najmniejsza? Nie powiedziałbym, podobna jak wszędzie indziej nie licząc Go, Cobolta i innych takich niszowych, ale tam zaś mało ofert jest ;)

W PHPie ten plus, że nie ma aż tyle ludzi co w Javie, Pythonie, JS bo tam to programistów jak psów. Ale już widzę, że jest mocna tendencja na Full-stacka w PHPie, tak jak było kiedyś Spring+Angular...

Co do AI/ML nie wypowiem się na ten moment
chaddeveloper - @nad__czlowiek: 
PHP czy kasa najmniejsza? Nie powiedziałbym, podobna...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek:

Przecież od stycznia jest widocznie łatwiej, wleciało kilka projektów, wysłałem sobie z d--y pare CV, poszedłem na rozmowę tak o 3 etapy i po miesiącu dostaje odpowiedź, że dostałem robotę, teraz lipa bo nie chce mi sie robić over-employment i trzeba będzie się wycofać. 20k netto b2b na okres próbny, potem rozmowa o podwyżce wstępnie była mowa o 23k netto b2b, hybryda 2 dni w Warszawie dla seniora
@tubkas12 +4
#programista15k
Jak patrzę na oferty pracy to widać powrót do biur, i to w znaczący sposób. Mam swojego excela w którym zapisuje różne oferty, kiedyś praca zdalna to było 80-90% ogłoszeń które mnie interesowały teraz to 40% gdzieś. Oczywiście największe miasta typu Warszawa albo Kraków. Brutalne.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: i ogólnie r---------a mnie zawsze ta java, czytam sobie co znaczy te magiczne SAGA a to jeden z najprostszych paternów przy mikroserwisach, nawet nie wiedziałem że jest na to nazwa xD
  • Odpowiedz