Aktywne Wpisy

Naza_Dzikowski +206
Ja żem nigdy nie był konkwistadorem i nie zdobywał Ameryki
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Lolenson1888 +19
Chłop wybrał brutalny język faktów. Jesteśmy narodem, któremu słoń nadepnął na ucho. Każdy kraj w Europie wypromował w XX i w XXI wieku jakiegoś artystę klasy światowej, a tylko my nie xD
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
źródło: 472D8B5D-7CF5-47DB-92C2-41405DBDE568
Pobierz

@foooo: mieszkam tu ponad 5 lat i nigdy nie spotkałem się z rasizmem. A doniesienia o szwajcarskim rasizmie słyszałem głównie od ludzi, którzy nie mieli ochoty stosować się do lokalnych reguł życia i zostali przez to "naprostowani" przez autochtonów.
@an-drzej: jest, jest.
@mirko_anonim: czlowiek, holender czy niemiec, ktory nie rozumie roznicy miedzy przestepcami, ktorzy wyjechali z polski w 2004 po dolaczeniu do UE, a Polakami z wyzszych warstw spolecznych (mowimy o doktorze / pretendencie) raczej sam pochodzi z nizin albo jest innego
Komentarz usunięty przez autora
@an-drzej: a pracujesz na uczelni?
Jeżeli chodzi o negatywne stereotypy na temat Polaków to głównie spotykam się z nimi ze strony osób pochodzących z krajów do których emigrowało wielu Polaków. W moim otoczeniu jest około 15-20% Szwajcarów, reszta to mieszanka narodowościowa, głównie z krajów Europy Zachodniej (głównie Francja i Niemcy). Wciąż jednak ciężko jest zaakceptować nieuzasadnioną dyskryminację jeżeli niczym się nie zawiniło.
Tak jak wspominałem,
Jak raz czy dwa razy poprosisz by przestali tak mówić w twoim kierunku to przestaną.
Nigdy nie spotkałam się czy w Szwajcarii czy w innym miejscu z takimi sytuacjami jakie opisujesz. Trochę w to wątpię w to co piszesz.
@mirko_anonim: no skoro nie odpychasz, a przyciagasz ludzi to gdzie są