Wpis z mikrobloga

Zresztą Szwajcarzy są rasistami i jest to prawda. Dziwni są ludzie którzy to kwestionują a nigdy tam nie mieszkali.

@foooo: mieszkam tu ponad 5 lat i nigdy nie spotkałem się z rasizmem. A doniesienia o szwajcarskim rasizmie słyszałem głównie od ludzi, którzy nie mieli ochoty stosować się do lokalnych reguł życia i zostali przez to "naprostowani" przez autochtonów.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
staranny-opiekun-8:

problemów ze strony ludzie którzy pochodzą z krajów gdzie polacy mają złą reputację jak NL czy DE.

@mirko_anonim: czlowiek, holender czy niemiec, ktory nie rozumie roznicy miedzy przestepcami, ktorzy wyjechali z polski w 2004 po dolaczeniu do UE, a Polakami z wyzszych warstw spolecznych (mowimy o doktorze / pretendencie) raczej sam pochodzi z nizin albo jest innego
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
subtelna-badaczka-70: hej, obracam się też w podobnym środowisku (kończę doktorat z podobnej dziedziny we Francji, przy granicy ze Szwajcarią); jesteś pewien, że nie trafiłeś po prostu na z-------h/zazdrosnych ludzi w zespole/ich znajomych? Ja nigdy nie spotkałam się z rasizmem wobec Polaków wśród środowiska akademickiego, jest ogromny miks narodowościowy, również w zespołach, z którymi prowadzimy współpracę w Szwajcarii (też uniwerek top 10, więc podejrzewam, że ten sam) + w przypadku studiów doktoranckich
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
✨️ Autor wpisu (OP): Uprzejmie dziękuję wszystkim za wasze odpowiedzi na mój wpis

Jeżeli chodzi o negatywne stereotypy na temat Polaków to głównie spotykam się z nimi ze strony osób pochodzących z krajów do których emigrowało wielu Polaków. W moim otoczeniu jest około 15-20% Szwajcarów, reszta to mieszanka narodowościowa, głównie z krajów Europy Zachodniej (głównie Francja i Niemcy). Wciąż jednak ciężko jest zaakceptować nieuzasadnioną dyskryminację jeżeli niczym się nie zawiniło.

Tak jak wspominałem,
  • Odpowiedz
@Rudz1elec:

wreszcie prawdziwy obraz emigracji.

Teraz już rozumiesz dlaczego ludzie na zachodzie są prawdziwymi rasistami a Polacy mają daleko do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim A czy tym ludziom którzy tak do Ciebie mówią to jednak odburkujesz na te komentarze? Mam wrażenie że siedzisz wtedy cicho i im po prostu pozwalasz.
Jak raz czy dwa razy poprosisz by przestali tak mówić w twoim kierunku to przestaną.
Nigdy nie spotkałam się czy w Szwajcarii czy w innym miejscu z takimi sytuacjami jakie opisujesz. Trochę w to wątpię w to co piszesz.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
elastyczny-strażnik-20:

Nie uważam żebym odpychał ludzi wyglądem czy zachowaniem - wręcz przeciwnie, uważam że jestem bardzo zadbaną osobą

@mirko_anonim: no skoro nie odpychasz, a przyciagasz ludzi to gdzie są
  • Odpowiedz