Aktywne Wpisy
blinkarA +8
Czasem przeglądam Instagramy moich koleżanek i aż mnie ściska. Wietnam, Tajlandia, Japonia, Dubaj, Nowy Jork, jakieś miasteczka w Portugalii, Islandia, Bali... Jedna wraca, druga leci. Co chwila nowe miejsce, kolorowe zdjęcia, uśmiechy, zachody słońca
A ja siedzę i patrzę. Trochę z zazdrością, trochę z żalem. Bo nie mam takiej kasy ani odwagi. Czuję, że coś mnie omija. Że inni żyją pełniej, ciekawiej, a ja tylko oglądam to z boku.
Ciekawa jestem czy
A ja siedzę i patrzę. Trochę z zazdrością, trochę z żalem. Bo nie mam takiej kasy ani odwagi. Czuję, że coś mnie omija. Że inni żyją pełniej, ciekawiej, a ja tylko oglądam to z boku.
Ciekawa jestem czy
sonko12 +272
Nowo poznanej dziewczynie zdradziłem swoje miejsce z grzybami i kontakt sie urwał

Ta? To zajebiście
Depresja w porównaniu do głodu, zamordyzmu, prześladowania, zmuszania ludzi do udziału w wojnie, eksterminacji, braku dostępu do opieki zdrowotnej, zamarzaniu z zimna czy niewolniczej pracy, jest problemem marginalnym i możemy go zauważać właśnie na skutek wyeliminowania powyższych.
Podczas depresji przynajmniej masz wybór jak chcesz ze sobą skończyć.
@siepan: To też zależy co to wojna religijna. Dla przykładu pierwsze krucjaty nie były stricte wojnami religijnymi, jeśli już to ostatnie. Bezpośrednią przyczyną pierwszych krucjat była prośba Konstantynopola o pomoc w obronie przez muzułmanami, dodatkowo okupacja płd Włoch i półwyspu iberyjskiego, ataki na Grecje i Balkany. Europa czuła się zagrożona i kontratak w serce imperium
@xEm: xDDDDDDDD poleciałeś argumentem pod tezę xD trzeba było napisać jeszcze, że komunizm zabił więcej ludzi niż jakiś konkretny ksiądz xD
Ludzie zabijają w imię religii od tysięcy lat, ofiary są niepoliczalne większe niż statystyki śmierci jakiejkolwiek wojny czy systemu politycznego.
Ale ogólnie zgadzam się co do wniosków. Jako osoba niewierząca stwierdzam, że jak nigdy potrzebujemy powrotu do racjonalnych
@djtartini1: no to w drugą stronę tak samo - do "ofiar ateizmu" pewnie chętnie byś wliczył ofiary stalina a tu zonk bo stalin był chrześcijaninem ¯\(ツ)/¯
(hitler zresztą tak samo)
A o braku perspektyw w dzisiejszych czasach bredzić może tylko ktoś, kto nie ma pojęcia o historii. Jakie perspektywy miał chłop pod tarnowem w 1735? Poza panem na chmurce?
Ten markdown, który nie działa na Wykopie xD
@siepan: Poprawka- Stalin został wychowany jako chrześcijanin (podobnie jak Lenin) ale jak najbardziej był ateistą.
@djtartini1: i cały naród rosyjski też nagle magicznie stał się ateistami? Gość po całym dniu rozwalania polskich oficerów w Katyniu, z ręką ciągle bolącą od kilkuset strzałów z pistoletu w potylicę najnormalniej dreptał z rodzinką do cerkwii się modlić. No ale to nie był prawdziwy chrześcijanin, zaliczamy do ateizmu ( ͡°( ͡° ͜ʖ
@dqdq1: No to akurat nieprawda, bo to była decyzja polityczna Rzymu, która miała ujednolicić politycznie cesarstwo i było raczej rozpaczliwą próbą skonsolidowania społeczeństw przed atakami z zewnątrz na cesarstwo. Tylko, że już wtedy Rzym nie miał takiej siły by coś takiego wręcz egzekwować i
@xEm: jak i w katolickiej europie czy w USA 100 lat temu