Wpis z mikrobloga

20 lat doświadczenia w #programowanie aplikacji webowych, devopsów i wszystkiego wokół (nawet q--a robinia szablonów do emailów) i nigdy nawet nie zbliżyłem się do tego jakim bezużytecznym syfem jest to co robię teraz, czyli plugin (add-in) do MS Offce. Wczoraj z 12 godzin, dzisiaj z 8 godzin i cały czas stoję w miejscu, a jedyne co chcę osiągnąć to dostać access token w którym będę miał id użytkownika - to wszystko! Moim największym osiągnięciem póki co jest to, że po tych 20 godzinach zobaczyłem inny error, tym razem nie generyczny nic nie mówiący tylko konkretny, więc wydawało się, że to już jeden kroczek, ale ni ch*j - nigdy tego nie dowiązę chyba. Mam subskrypcje na Gemini, na Chat GPT Pro (!), na Claude, a dodatkowo używam Claude Code, od wczoraj też Codex, spędziłem też godziny na Google'owaniu i NIC, po prostu nic. Równie dobrze mógłbym zacząć od początku. Wczoraj oczywiście zaczynałem na yolo, od szablonów i gotowców od LLMów, ale dzisiaj już znam każdy pieprzony parametr w manifeście na pamięć, każdą linijkę kodu napisałem z palca (kilka razy), przeczytałem tony dokumentacji i jestem prawdopodobnie od tego głupszy niż byłem. J*bać #microsoft, j*bać #azure, j*bać #office - oby chińczyki zbankrutowały cały ten bezużyteczny sillicon valley, a tsunami rozpieprzyło Seattle.

Co chwilę p--------o o tym jak to już najnowsze modele są lepsze niż doktorzy nauk, jak to piszą kod lepiej niż laureaci najważniejszych konkursów algorytmicznych, ale żeby tych cudów użyć do poprawienia swojego własnego softu, albo np. dokumentacji? O panie, aż tak to nie… #ai zastąpi wszystkich programistów do końca roku… LOL
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@unintelligible nigdy addinów do ms nie robiłem on prem i online, jeśli chodzi o online to z tego co pamiętam trzeba zarejestrować apkę w azure ad, tenant musi jej nadać uprawnienia (by tam miała dostęp do sajtów SP czy do drive’a) i do grapha strzelasz po token, w SP jeszcze by trzeba było apkę na sajcie zarejestrować i wtedy do SP po token strzelać
  • Odpowiedz