Wpis z mikrobloga

#it #pracait #programista15k
Oj cinżko paanie...
Studiuję zaocznie informatykę na prywatnej uczelni i tylko dwie osoby z 23osobowej grupy mają większą wiedzę ode mnie(jeden z nich to weteran branży), jednak prawie wszyscy jakoś robotę podłapali. Jest na studiach gościu po bootcampie, za który zapłacił 20k i nie umiał na zajęciach na 2 semestrze podzielić kodu na funkcje(znalazł pracę jako junior project manager!), drugi as nie umiał rozwiązać równania liniowego z jedną niewiadomą. Nie widzę, żeby to soft skillami nadrabiali, połowa się nie odzywa, a na zajęciach wszyscy siedzą cicho jak trusie. Co ciekawe prawie wszyscy wspominali o dziewczynie, więc towarzysko są mocniejsi ode mnie. Zastanawiam się jak tacy midzi znaleźli dziewczyny, dodać trzeba, że większość jest wysoka. Połowa to nawet nie robi minimum, żeby zdać, a i tak wszystko zdają(to figura retoryczna) - poziom uczelni jest żałosny.

Tymczasem ja szukałem praktyk po całej Polsce pół roku, żeby dostać je po znajomości w moim mieście powiatowym. Te 5 miesięcy praktyk/stażu niewiele mi dało w kontekście poszukiwania pracy - od 7 miesięcy szukam pracy lub stażu, odzew prawie żaden, byłem na dwóch rozmowach już w październiku - pytania były łatwe, nie wiem co mogłem tam powiedzieć więcej, na jednej jednej dali mi silnię do napisania i złączyć tabele w gołym SQL. Potem telefon się zepsuł, no chyba, że starzy dzwonili to działał. Szukam pracy jako .NET developer. Ostatnio firma z drugiego krańca Polski umówiła się na rozmowę telefoniczną i to tyle.

Podejrzewam, że jestem dyskryminowany ze względu na wiek(30+) w połączeniu z CV, w którym jest tylko praca na magazynie i produkcji na przemian z NEETem.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@straggler2

Kolejna wybitna jednostka, naczelny informatyk RP, wszyscy to idioci, on nie rozumie
Realia:
CV, robił na magazynie i siedział na dupie w domu, ma 30 lat, wybitna jednostka nie rozumie że jest kotem w worku, jego wybitność skończyła się w momencie szukania pracy.
  • Odpowiedz
  • 1
@Notabene: Co się kogo zagai o programowanie lub przedmioty na studiach to nic nie mają do powiedzenia("skopiowałem co ChatGPT mi wypluł"). Naprawdę uważam, że te studia są za łatwe, gdyby więcej osób odsiewano to większe miałbym szanse...
  • Odpowiedz
@straggler2: czuję dyskomfort z samego czytania wpisu napisanego w takim stylu, więc podejrzewam, że w rozmowie rekrutacyjnej podobne odczucia mogłeś wzbudzać, więc nie kontynuowali procesu rekrutacji z Tobą. Po 7 latach w branży (10 jeśli liczyć stanowiska nieprogramistyczne) mogę jasno powiedzieć, że bycie przyjemnym człowiekiem daje większe szanse na robotę niż bycie super wybitnym technicznie
  • Odpowiedz
@straggler2:

Studiuję zaocznie informatykę na prywatnej uczelni [...] - poziom uczelni jest żałosny.

Czego się spodziewałeś? Ludzie płacą, to wymagają żeby zdali ¯\(ツ)/¯

Co się kogo zagai o programowanie lub przedmioty na studiach to nic nie mają do powiedzenia ("skopiowałem co ChatGPT
  • Odpowiedz
@straggler2: Po prostu nie jesteś wybitny, tylko tak Ci się wydaje...

EDIT: Zresztą jak nie znasz angielskiego to zostaje Ci januszeks gdzie większość to są ludzie, którzy coś tam robili od małego, ale nie mają wykształcenia, nie znają angielskiego albo są słabi. Zarobki małe i konkurencja duża.
  • Odpowiedz
@straggler2:

Kiedyś na polibudzie zrobiłem C1, a od tego czasu mój angielski w piśmie znacznie się poprawił, w mowie także trochę.

Co to znaczy na polibudzie? Masz tylko papierek ze skonczyles przedmiot angielski na uczelni? To nic nie daje, wg mojej uczelni ja mam B2 z Niemieckiego, a potrafię się tylko przedstawić.

Wysyłałem CV na service desk przed pandemią i w pandemii i nigdy nie było odpowiedzi, tam chcą
  • Odpowiedz
CV, robił na magazynie i siedział na dupie w domu, ma 30 lat,

@Notabene: Gadasz jakby 30 lat to mial sie do trumny zbierac, a przed nim jeszcze plus minus 40 lat pracy zawodowej...
Czemu w Polsce uwaza sie 30latkow za starych i ze nie powinni sie juz przebranzawiac?
  • Odpowiedz