Wpis z mikrobloga

Ostatnie #rozdajo w tym sezonie podatkowym od https://kalkulatorgieldowy.pl na pakiet premium na rozliczenie akcji i krypto z giełd zagranicznych
Rozliczenia PIT-38 tylko do 30 kwietnia, nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę!
Garść informacji:
- straty też należy deklarować
- sam zakup krypto też należy deklarować
- nie ma ulg <26 czy kwoty wolnej od tego podatku
- strata na akcjach nie niweluje podatku od dywidend, to samo tyczy się kryptowalut
- PIT-8C od polskich brokerów ma wszystko oprócz dywidend zagranicznych (np. ASBIS)

Zasady jasne bez zielonek, plusik na wpisie i losowanie o 22:00
Jeśli masz już pakiet za rok 2024 i wygrasz to dostaniesz już na kolejny rok :)

#gielda #podatki #kalkulatorgieldowy #pit38
kalkulatorgieldowy - Ostatnie #rozdajo w tym sezonie podatkowym od https://kalkulator...

źródło: Platformy

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kalkulatorgieldowy

pakiet premium na rozliczenie akcji i krypto z giełd zagranicznych

W darmowej wersji da się rozliczyć np. XTB (giełda USA, Londyn) i Binance (BTC) czy nie?

Bo nie nie rozumiem czy chodzi o zagraniczne giełdy czy zagraniczni brokerzy czy zagraniczne giełdy u zagranicznych brokerów.
  • Odpowiedz
  • 0
Korzystałem w latach poprzednich teraz zastanawiam się czy warto dla 10 EUR zysku cokolwiek składać biorąc pod uwagę że dostęp kosztuj 180 zł
  • Odpowiedz
@lajdak: kto wie może na rozjado się poszczęści ;) Rozliczają się i tacy co mają po milion straty :) Acz koszt pakietu uzależniony od zysku czasami byłby niezły dla nas. O ile przy stracie byśmy nie dopłacali bo mirko by nas zrujnowało :D
  • Odpowiedz
@kalkulatorgieldowy: jak wasz kalkulator wylicza wartość brutto dywidendy i podatek od dywidendy u źródła z zaciągniętego pliku csv od mbank? chodzi mi o akcje US na NYSE to liczy tylko 30% czy jest opcja ustawienia 15%

kraj dywidendy bierze po giełdzie?, mam kilka z UK notowanych na NYSE i muszę przy nich wprowadzać tą wartości od nowa tj oraz poprawiać kwotę bo nie aktualizuje.
  • Odpowiedz
@merho kraj pod dywidendę brany jest z osób. Prześlij swój plik na info@kalkulatorgieldowy.pl i ogarniemy dywidendy z mBank. W 99% przypadków raportują dywidendę brutto i Wht osobno ale czasami z niewiadomych przyczyn nie.
  • Odpowiedz