Wpis z mikrobloga

Drodzy fani CFD, czy ktoś z Was policzył sobie kiedyś, czy i ile lepiej by wyszedł, gdyby kasę pakowaną w CFD wpakował w jakiś ETF na cały świat?
#gielda
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kuraku: "Kontrakty CFD są złożonymi instrumentami i wiążą się z dużym ryzykiem szybkiej utraty środków pieniężnych z powodu dźwigni finansowej. 72% rachunków inwestorów detalicznych odnotowuje straty pieniężne w wyniku handlu kontraktami CFD u niniejszego dostawcy CFD. Zastanów się, czy rozumiesz, jak działają kontrakty CFD i czy możesz pozwolić sobie na wysokie ryzyko utraty pieniędzy."

Myślę, że inny komentarz jest zbędny.
  • Odpowiedz
@kuraku: CFD są do aktywnego krótkoterminowego swing tradingu, eft to instrument do długoterminowego inwestowania w bardziej pasywnym modelu

tego nie powinno się porównywać ze sobą 1:1
  • Odpowiedz
@kuraku: p---------m kilka koła i się nauczyłem, że cfd to instrument do wyleszczania, nawet dla krótkiego terminu się nie opłaca przez p------e opłaty, spready, badticki i fakt, że grasz przeciwko kasynu xD

To znaczy, że 28% wychodzi dobrze :D

@Misiek636r: albo wychodzi na zero xD
  • Odpowiedz
@kuraku: To policzyłem to tak na szybko, sumaryczny handel CFD za cały okres to +3076, średni lot uznajmy depo 25K na oko za ekwiwalent ETF. Gdybym na początku tradingu (27.10.2021) wrzucił to w ETF US 100 (ok 880 pkt) otrzymałbym zysk dzisiaj 5482 zł ( ok 1073 pkt) a w ATH +11051 zł (ok. 1269 pkt).

No ale to historia jak klepałem CFD jak walnięty i targały emocje, a najniższe
  • Odpowiedz
  • 0
@pogromca_kucy: @Renioo no deponujecie powiedzmy 5k, wyleszczacie się z tego. W następnym miesiącu pakujecie kolejne 5k, tym razem win itd. Sumarycznie przez rok z Waszego konta wychodzi 60k, ale dzięki trejdingowi jest z tego X.
I chodzi mi o porównanie, ile było, gdyby te 60k wsadzać co miesiąc w jakieś przykładowe VWCE, które by miało wartość Y na koniec roku. Najlepiej na koniec n-tego roku. A jeszcze lepiej jakby
  • Odpowiedz