Wpis z mikrobloga

Czasem ktoś pyta: „czemu bycie populistą jest złe, dlaczego to obelga, skoro mówi po prostu to, co ludzie chcą usłyszeć?”

Tak więc dzieci, tak właśnie wygląda zderzenie populizmu z rzeczywistością. xD Jak ktoś oferuje pozornie proste rozwiązanie na złożone problemy, to kończymy jak Trump i jego cła. xD

#gielda #polityka
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ecconomicus:

Słuchajcie, powiem wam coś, nikt nie robi tego lepiej ode mnie, okay? Ten ktoś mówi: „Czemu bycie populistą jest złe?” – a ja wam powiem, że to nie jest złe, to jest fantastyczne! Ludzie mnie kochają, bo mówię, co myślą, proste. Ale potem przychodzi ten mądrala i mówi o jakichś „złożonych problemach” – dajcie spokój, wszystko da się załatwić, ja to wiem najlepiej. Moje cła? Niesamowite, najlepsze cła w
  • Odpowiedz
@ecconomicus: demokracja to system fasadowy żeby figuranci mogli dopchać się do koryta; mocarstwa atomowe i hegemon światowy nie jest pod kierownictwem jednego człowieka obieranego na cztery lata przez widzimisie ludzkiej biomasy o średnim IQ poniżej 100.
  • Odpowiedz
  • 22
Scott Bessent

@123_: Ale chyba w US mamy system prezydencki i to POTUS się podpisuje pod dekretami? Więc architekci mnie nie mało interesują, ale ten kto je zatwierdza.

Jednocześnie przyznaję, że jestem nikim i po prostu uzewnętrzniam się na socialach. Jeśli wyjdzie w dłuższym terminie na Twoje, to przypomnij się proszę, a wpłacę trochę grosza na wskazaną przez Ciebie zbiórkę, fundację lub OPP. Bo na koniec dnia, gardzę shitpostowaniem, ale
  • Odpowiedz
  • 149
@123_: Umówmy się, jeśli wiszący w powietrzu kryzys gospodarczy i terapia szokowa wyjdzie US na dobre w długim terminie, to będę BARDZO mocno zdziwiony i nigdy więcej nie będę wątpił w Wojczala. xD
  • Odpowiedz
  • 3
To na pewno. Gdyby sprawa dotyczyła jednego lub kilku krajów, przyznałbym, że jest coś na rzeczy. Trump poszedł na noże z praktycznie całym światem.
  • Odpowiedz
@ecconomicus: Europę osłabiło wsparcie dla Ukrainy, Niemiecka gospodarka jest od lat zarżnięta, jeszcze przed cłami groziła jej recesja, a recesja dla Niemców = AFD u władzy, do czego cicha koalicja brukselskich ziomeczków nie dopuści. To tylko jeden z przykładów, wszyscy mają p--------e, ale nie USA. USA jest w 90% samowystarczalnym krajem, to fenomen w skali światowej. USA przy cłach dostaje rykoszetem i krwawi, ale reszcie na wierzch wypływają już flaki,
  • Odpowiedz
  • 33
@123_: Tylko wiesz, stawiasz tezę, że to wszystko przemyślana, wykalkulowana strategia, stworzona przez największe amerykańskie ekonomicznej umysły, a w kolejnym wpisie nazywasz to „największym ekonomicznym betem od czasu Breton Woods.”. Może nie byłem za mocny z angielskiego w szkole, ale „bet” oznacza zakład, czyli coś się uda , albo nie uda. Wiem czepiam się teraz słówek. Więc jedyne czego pragnę, żeby PL wyszła obronną ręką z tego bagna. :(
  • Odpowiedz
@123_ UE nie może się odwrócić i ugiąć, usa narzucało przez lata ile może wypompować np przez big tech, banki i turbo fundusze z Europy. Te cła nałożone na usa to próba bilansu i łatania strat w wymianie pieniądza.

Jak rynek europejski się ugnie i zacznie płacić jak ludzie od Trumpa chcą to spadnie chęć pożyczania kasiory krajom najbardziej zadłużonym w UE i rolowanie długu nie będzie możliwe. Sam bank europejski sobie
  • Odpowiedz
@123_: wszyscy ekonomiści, nawet z noblami, są zgodni, że to co napisałeś to retroaktywne dorabianie teorii do posunięć trumpa. W obecnej administracji usa nie ma nikogo kto się postawi trumpowi, w przeciwieństwie do pierwszej kadencji gdzie jared kushner i jego współpracownicy mieli wystarczająco kompetencji i jaj żeby nakierowywać trumpa na lepsze rozwiązania. Więc cła to 100% pomysł trumpa i jest wysokie prawdopodobieństwo że on nawet nie rozumie czym są.
Więc
  • Odpowiedz
Tak więc dzieci, tak właśnie wygląda zderzenie populizmu z rzeczywistością. xD Jak ktoś oferuje pozornie proste rozwiązanie na złożone problemy, to kończymy jak Trump i jego cła.

@ecconomicus: Potrafisz wskazać przykład polityka, przynajmniejja naszym podwórku, który populistą w tym rozumieniu nie jest?
  • Odpowiedz