Wpis z mikrobloga

Wiecie co jest naprawdę śmieszne? Że jak już za X lat każdy będzie wiedział że beton to był największy szwindel 3RP - to nikt nie będzie winny....

Do tej pory wg mnie największym szwindlem jest(oczywiscie poza tym że rządzi popis) mit lepszego życia po studiach, a nie ma komu być slusarzem czy spawaczem czy innym kierowca autobusu miejskiego. Tak jakby to nie była praca, tak jakby ludziom poza korpo i kierowniczymi stanowiskami nie nalezalo się nic. A z kolei wszystko należy się białym kołnierzykom z top5 ;) Ile Polska straciła na takim podejście? Myślę że najwyższa cene - swoją przyszłość.

No ale tyle dobrego, że ceny mieszkań są iście europejskie ;)))))

#nieruchomosci
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Do tej pory wg mnie największym szwindlem jest(oczywiscie poza tym że rządzi popis) mit lepszego życia po studiach

@del855: Kogo innego proponujesz?
  • Odpowiedz
@del855: to jest jakies masowe zludzenie, ze w Polsce brakuje specjalistow z fachem w reku. Tej pracy jest praktycznie tyle samo co dla ludzi po studiach, dodatkowo czesciej jest gorzej platna niz robota w biurze i zdecydowanie bardziej niszczy zdrowie. Pracy jest od groma dla tych ktorzy godza sie na niskie zarobki. Prawda jest taka, ze zycie ludzkie jest za dlugie zeby stwierdzic co bedzie bardziej oplacalne, czy studia czy
  • Odpowiedz
  • 0
Kogo innego proponujesz?

kogokolwiek - kto ma inne pomyslym lub nawet podobne - za to zapal do realizacji, moze byc korwin moze byc zandberg - to nie ma wiekszego znaczenia bo to ma byc sygnal, ze ten kto rzadzi iz jamuej sie glownie soba - wiecje do sejmu nie wchodzi, wiec obawy ze sejm zostanie zdomiowany przez extremistow sa nikle...

@H_266:
  • Odpowiedz
  • 0
to jest jakies masowe zludzenie, ze w Polsce brakuje specjalistow z fachem w reku. Tej pracy jest praktycznie tyle samo co dla ludzi po studiach

dlatego nieustajaco nie ma wolny wakatow w korpo, za to sa wolne w niemla kazdym zawodzie fizycznym ;)

tu nie chodzi o to zeby wykazac wyzszosc jednego nad drugim tylko SZTUCZNE promowanie zawodow z praca umyslowa, kiedy wikeszosci ty ludzi i tak koniec koncow konczy w pracy
  • Odpowiedz
to ze ktos CHCE pracowac w biurze - nie znaczy, ze jest tyle etatow biurowych. No po porstu nie ma. Tak jakbys napisal: no najlepije to byc CEO..... no fakt, najlepiej.... po co wozic pijakow po nocach, jak mozna za biurkeim kosic 100-200k?.... tylko drobny szczegol - KTOS MUSI PROWADZIC AUTOBUSY i tam ludzi brakuje, a o bycie CEO bije sie 500 bialych kolnierzykow....

@del855: ale kogo obchodzi że jakiś
  • Odpowiedz
@del855: Pracowałem w kołchozie 3 zmianowym i pracuję w korpo.
Skończyłem technikum i nie miałem pomysłu co dalej, więc był kołchoz przez kilka lat.

Nigdy więcej. Praca na 3 zmiany to najgorsza męczarnia jakiej doświadczyłem, powrót po nocy o 6 rano gdzie raz ocknąłem się na przeciwległym pasie jadąc samochodem xD

Zacząłem studiować zaocznie IT i to był największy hardkor, praca na 3 zmiany ze studiami w weekend. Bywało tak,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zeszyt-w-kratke ale wiesz ze to nie na temat w ogóle?

Ty opisujesz warunki pracy najczęściej na produkcji, a ja mówię: nikt ci nie karze ani dymać na produkcji za minimlana, ani prosić się o korpoetat w szkolnym wiezwocu - bo ten kierowca autobusu cały czas czeka... a jednocześnie są chętni do pracy w biedronce - za mniej.... bo tu że skrajności w skrajności- albo manager w biurze albo nikt w żabce,
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@CashStacker

Nasteony: i tak kilka mln ludzi ma pójść to droga czy może mamy dążyć do tego ze ten kto pracuje inaczej niż w biurze- też o dziwo powinien moc zyc jak człowiek....
  • Odpowiedz
@del855: Nie bardzo.
Biorąc pod uwagę ilość gospodarstw domowych(szybko rośnie ilość jednoosobowych gospodarstw) braki były dalej duże. No i dodaj że wsie się wyludniają - wewnętrzna migracja. Dodaj wzrost zamożności Polaków - więcej ludzi stać żeby kupić mieszkanie.

Ludzie którzy myślą że ceny są duże bo większość mieszkań jest kupiona i stoi pusta są po prostu naiwni.

Przy obecnej ilości budowy zaczekaj trzy-cztery lata aż rynek się nasyci i zobaczysz
  • Odpowiedz
@del855:

mit lepszego życia po studiach, a nie ma komu być slusarzem czy spawaczem czy innym kierowca autobusu miejskiego.

Dlatego właśnie studia wyższe powinny być płatne, chyba, że jesteś wybitny i dostaniesz stypendium, a nie przechowalnia dla bezrobotnych. Z resztą programiści bardzo często zaczynają studia, w trakcie idą do pracy i potem nie kończą, bo im to niepotrzebne.

Natomiast teraz przez to, że masa ludzi, którzy nie wiedzą co chcą
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@masz_fajne_donice

Pomysł, że ceny są wysokie że presję zakupową singli (bo to jest ten przyrost gospodarstw domowych), gdzie ich zwyczajnie na zakupy nie stać a jednak mieszkania rok w rok się sprzedają- no jest ciekawy. Mieszkania się sprzedają, bo są kupowane przez ludzi którzy ich nie potrzebuja, za to uważają że zakup do dobra lokata kapitalu.

Mieszkan pustych jest od groma, bo skup spekulacyjny pozostaje pusty - wlasciciel się nie rozmnaża.
  • Odpowiedz
gdzie ich zwyczajnie na zakupy nie stać a jednak mieszkania rok w rok się sprzedają- no jest ciekawy.

@del855: Żyjesz w takiej bańce ludzi. W mojej bańce większość singli stać na takie mieszkanie - może jestem starszy a może dobrze wykształcony. To któreś z tych dwóch.
Dodatkowo część mieszkań które ci single zajmują kupują im rodzice którzy pomagają na start. Tego nie wziąłeś pod uwagę?

Mieszkan przybyło od poprzedniej banki - 3
  • Odpowiedz