Wpis z mikrobloga

Wiecie co jest naprawdę śmieszne? Że jak już za X lat każdy będzie wiedział że beton to był największy szwindel 3RP - to nikt nie będzie winny....

Do tej pory wg mnie największym szwindlem jest(oczywiscie poza tym że rządzi popis) mit lepszego życia po studiach, a nie ma komu być slusarzem czy spawaczem czy innym kierowca autobusu miejskiego. Tak jakby to nie była praca, tak jakby ludziom poza korpo i kierowniczymi stanowiskami nie nalezalo się nic. A z kolei wszystko należy się białym kołnierzykom z top5 ;) Ile Polska straciła na takim podejście? Myślę że najwyższa cene - swoją przyszłość.

No ale tyle dobrego, że ceny mieszkań są iście europejskie ;)))))

#nieruchomosci
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@masz_fajne_donice

I ty tak na poważnie?

Zarobki 15.000 brutto, tj 10k średnio netto miesięcznie pozwalają na zaciągnięcie max 700k kredytu. Po średnich cenach warszawskich wychodzi równo 40m2
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke: 100% true. Nawet wystarczy spojrzeć na starszych ludzi. Kto całe życie tyrał fizycznie, to od razu widać po twarzy, po ciele. O ile w ogóle dożył emerytury. Kokosów też z tego nie ma.
  • Odpowiedz
Do tej pory wg mnie największym szwindlem jest(oczywiscie poza tym że rządzi popis) mit lepszego życia po studiach, a nie ma komu być slusarzem czy spawaczem czy innym kierowca autobusu miejskiego

@del855: Bzdura, potwierdzi to każdy, kto miał okazję przepracować kilka lat fizycznie i usiąść za biurkiem. Lepiej zarabiać mniej, ale w lżejszej pracy niż się zajechać fizycznie na budowie czy fabryce smrodu.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Chosen_Fox bzdury to ty jak i wiele innych osób tu wypisujecie, fizycznie nie da się żeby każdy pracował za biurkiem - chyba ze ty pierwszy na świecie wymyślisz jak mamy to zrealizować? A skoro się nie da, to znaczy ze nie wolno deprecjonować ludzi pracujących fizycznie i ukracać wiele zjawisk temu towarzyszących jak np. Pogarda kobiet wobec pracowników fizycznych.
  • Odpowiedz
Teraz tak - ty twierdzisz, że większość singli tak zarabia (bo ich stac) - że WIEKSZOSC ma 15k pensji....

@del855: Napisałem że większość jakich znam. Rocznie sprzedano w Warszawie 27k tysięcy mieszkań. To jest tyle co 1.4% Warszawiaków. Więc starczy że 20% singli w Warszawie tyle zarabia i z tego 10% zdecydowało się na zakup mieszkania żeby stworzyć dużą część kupujących.
Twierdzę że większość dobrze wykształconych singli w moim wieku
  • Odpowiedz
  • 2
Napisałem że większość jakich znam.

czyli zyjesz w bance, co w sumie sam napisales - ciesze sie ze jestes tego swiadomy

Rocznie sprzedano w Warszawie 27k tysięcy mieszkań. To jest tyle co 1.4% Warszawiaków. Więc starczy że 20% singli w Warszawie tyle zarabia i z tego 10% zdecydowało się na zakup mieszkania żeby stworzyć dużą część kupujących.

ale
  • Odpowiedz
A skoro się nie da, to znaczy ze nie wolno deprecjonować ludzi pracujących fizycznie i ukracać wiele zjawisk temu towarzyszących jak np. Pogarda kobiet wobec pracowników fizycznych.

@del855: Nie chodzi o deprecjonowanie ludzi pracujących fizycznie. Po prostu praca fizyczna wykańcza organizm i im szybciej się to ogarnie, tym lepiej. Ja przez kilka lat pracowałem fizycznie, potem zrobiłem studia i teraz pracuje w biurze. Nigdy w życiu nie chciałbym już wrócić
  • Odpowiedz
czyli zyjesz w bance, co w sumie sam napisales - ciesze sie ze jestes tego swiadomy

@del855: każdy żyje w swojej - ty masz biedą bańkę na przykład ( ͡ ͜ʖ ͡)

ale co ty mi tu czlowieku uskuteczniasz za farmazony? zarzucasz mi ze zyje w bance, kiedy WSZYSTKO co piszesz - jak banka....

Napisałem że każdy żyje
  • Odpowiedz
  • 0
Nie chodzi o deprecjonowanie ludzi pracujących fizycznie. Po prostu praca fizyczna wykańcza organizm i im szybciej się to ogarnie, tym lepiej.

czasami sie zastanawiam, czy Wy rozumiecie co sie do Was pisze....

DOKLADNIE DLATEGO ZE PRACA FIZYCZNA BYWA CIEZKA LUB MONOTONNA - nalezy pochylic sie nad tym problemem, gdyz tak czy inaczej KTOS taka prace musi wykonac. Chyba ze wg ciebie zrobia to za nas krasnoludki?... No domyslamy sie, ze nie zrobia
  • Odpowiedz
  • 0
Ty na przykład piszesz że single nie kupują mieszkań. Kupują. Mało tego single mają mieszkania będąc wcześniej w związku np po rozwodzie albo śmierci partnera.

singli w Polsce z zarobkami min 15k brutto jest moze kialkset tysiecy. Na nich przypada KILKA MILIONOW ktory zyja na nieporownywalnie nizyszym poziomie. Rozpatrywanie czegokolwiek w pozycji wycinka spoelczenstwa - nie ma zadnego sensu, a cala twoja "obrona" polega na tym ze - tak, ze ty piszesz
  • Odpowiedz
  • 0
studia to nie mit jak wiesz co robić i nie idziesz na zarządzanie

intelektualnie zdolnych do przyjecia specjalistycznej wiedzy jest moze 20% spoelczeenstwa, moze 30%.... ale nie 60%, to znaczy ze zdecydowana wiekszosc marnuej ten czas - glodni wiedzy to niech ida na kursy zawodowe....

@Czarny_chlop:
  • Odpowiedz
kierowca autobusu miejskiego

@del855: Chętnych w miarę łatwo znaleść do pracy, tylko problem jest w tym że niska pensja oraz zarząd beton. Jakaś kobita napisze skargę bo miała zły dzień(bolca jej brakowało) to potem zabiorą premie dla kierowcy i wieczne pretensje.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@masz_fajne_donice kilkaset tysięcy ludzi jeździ nowymi mercedesami, lata na wakacje do resortów na poziomie, ubiera się u krawca i takie tam. A i mieszkanie dla sportu kupuje co 1-3 latw następne do kolekcji.

Twoje rozumowanie - normalnie ludzi, tzn ci normalnie ludzi kupują mieszkania dla sportu..... więc wszystko się zgadza, a rozmowa się zaczęła od deprecjacji zawodow fizycznych...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mi01P2r

Jedy to element o jakim pisze - przestanym deprecjonowac zawody fizyczne, bo to nie ma sensu. Bo ta prace i tak i tak ktoś musi wykonać, więc chyba lepiej żeby był traktowany jak człowiek, a nie podczlowiek....
  • Odpowiedz
@del855: Znaczy jak dla mnie, to wiele kierunków studiów powinno się usunąć. Pseudo uczelni również. Ale nadal podtrzymuję swoje zdanie, przynajmniej z mojego otoczenia. Wśród moich znajomych/rodziny większość osób, które ukończyła studia, już jakieś 2-3 lata po zarabia około lub powyżej średniej krajowej i to w raczej w niezłych miejscach pracują.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Czarny_chlop a to z tego powodu niskoplatne zawody wyparowały? Nikt nie musi być przedszkolanka, kierowca autobusu, sprzątaczka, śmieciarzem czy strażnikiem miejskim?... no dalej ich potrzebujemy
  • Odpowiedz
@del855: Nie no mówię. Studia powinny być bardziej "elitarne", tzn. powinien być znacznie większy próg wejścia. Studiować powinni tylko ludzie, którzy naprawdę mają pomysł na siebie i potencjał w kierunku kształcenia tego rodzaju.
  • Odpowiedz