Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Ziutek_Grabaz: Czytałem, co jakiś czas jest taki artykuł, ale fachowcy nie podają na jakich lotniskach te kontrole za bardzo xD

Tu tylko jest mowa, że z Wro do Neapolu nie było problemu, a "gdzieś" ktoś dostał dopłatę, ale nie wiadomo gdzie jeśli dobrze kojarzę.
  • Odpowiedz
  • 1
@Iudex niby tych nowych patomiarek jeszcze nie ma poza Berlinem, ale jest straszny szum informacyjny i ciężko o wiarygodne doniesienia.
  • Odpowiedz
wymiary producenta 54,5 x 38,5 x 20 cm

@Iudex: sprawdź sam, czepiają się o wszytko, ale głównie chodzi o ten najmniejszy darmowy bagaż, stare miarki były za duże, te trzymają podany wymiar. Zrezygnowałem z ich usług jakiś czas temu i polecam każdemu, zwierzęta są lepiej traktowane niż klienci Ryanair

tych nowych miarek jeszcze nie ma poza Berlinem

@Porut: skąd ten dziwny pomysł? są choćby w Katowicach
  • Odpowiedz
@Porut: tak, widziałem i wrzuciłem nawet z ciekawości plecak z którym kiedyś zawsze latałem tą linią, oczywiście wystaje z każdej strony, a budowa "miarki" uniemożliwia upchniecie.
Kiedyś byli chociaż tani, aktualnie nawet to im nie wychodzi
  • Odpowiedz
@Deska_o0

stare miarki były za duże, te trzymają podany wymiar. Zrezygnowałem z ich usług jakiś czas temu i polecam każdemu, zwierzęta są lepiej traktowane niż klienci Ryanair

Przede wszystkim do starej można było upchać plecak tak, jak go upchniesz w luku. Teraz musisz jeszcze kupić walizeczkę specjalnie na lot ryanairem albo płacić za bagaż większy niż potrzebujesz.
  • Odpowiedz
@Iudex widziałem post parę dni temu na fb odnoście Katowic, że kolejki długie bo każdemu kontrolują dokładnie. Ktoś w komentarzach pisał też o Poznaniu. Ale nic o Wrocławiu
  • Odpowiedz
@van-der-staas: ja już dawno wyleczyłem się z pozornej oszczędności jaką zapewnia, ładujesz albo w środku pola, albo o takiej godzinie że całe zaoszczędzone pieniądze na bilecie musisz i tak wydać na taksówkę, czy na dodatkowy nocleg.
Czasy kiedy tanio było latać tanimi liniami niestety minęły, zapewne bezpowrotnie
  • Odpowiedz
  • 2
@Porut: No dlatego pytam, bo trochę nie znasz dnia ani godziny jak Ci to gdzieś postawią. Ale możliwe, że się trochę opamiętali, bo ponoć UE chce unormować kwestię zarówno wymiarów bagażu (żeby były takie same w każdej linii np.) i tego jak ma wyglądać mierzenie.

@pekak Mam w p---u daleko akurat na lonitsko. Ale leciałem już tym plecakiem, ogolnie się mieści w miarki, ale stare. Nowe jak na razie
  • Odpowiedz
@Iudex: ja leciałam z Berlina i tam były te nowe sizery, do których tak naprawdę nie zmieści się żaden bagaż, żeby nie wystawał jakiś miękki element typu rączka czy cokolwiek. W każdym razie w Berlinie nie kontrolowali, ale gdyby chcieli, to praktycznie każdy miałby dopłatę.

Edit: nie widziałam tego nigdzie poza Berlinem. Obsługa na lotnisku mówiła, że z tego praktycznie nie korzysta, ale w Berlinie jest tak specyficznie, że zwykle
  • Odpowiedz
  • 0
@Deska_o0: Nie jest tak zawsze. Akurat lecę do Dublina, tam jest główna baza Ryaniara na jedynym lotnisku, lot z Wrocławia też wiadomo - więc masz połączenie bezpośrednie. Zdarzało mi się latać tam ̶L̶u̶f̶t̶w̶a̶f̶f̶e̶ Lufthansą, ale akurat tym razem mi lot bardziej podpasował.
  • Odpowiedz
UE chce unormować kwestię zarówno wymiarów bagażu

@Iudex: już unormowali, ale od początku chodziło o kabinowke i w tej kwestii nic się w Ryanairze nie zmieniło, te stelaże i pobieranie dopłat skupia się na tym najmniejszym "darmowym" bagażu

zależy jak się ktoś będzie chciał przywalić moim zdaniem. Ale w Kato taki jest jak na tym zdjęciu co dodałem po
  • Odpowiedz
@Iudex: jak pisałem, loty w nocy żeby dobre sloty zostały dla zwykłych linii, a zaoszczędzone pieniądze na locie pójdą na dodatkowy nocleg, chyba że lecisz imprezować czy coś podobnego, ale jestem już stary i mierze swoją miarą.
  • Odpowiedz