Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Próbuję zrozumieć, dlaczego mój PIT za 2024 rok jest o 36% wyższy niż w 2023 (według obliczania przez epit.podatki.gov.pl)
, mimo że łączne dochody wzrosły tylko o ~12%. Rozliczam się jako osoba samotna, w obu latach nie mam ulg (np. na dzieci), mam dwie umowy o pracę (pełen etat + pół etatu), brak 'dojazdu'.
Konkretne dane:

2023:
Należności ze stosunku pracy: 148 470 zł
Inne źródła: 0 zł
Podatek do zapłaty: ~12 000 zł (~8% dochodu)
2024:
Należności ze stosunku pracy: 146 950 zł
Inne źródła: 19 365 zł (premie?)
Podatek do zapłaty: ~19 400 zł (~12% dochodu).
(koszty uzyskania przychodu 4500 zł)
W PIT-11 za oba lata w rubryce "Należności ze stosunku pracy" kwoty są niemal identyczne (za 2024 r. - nawet o ~1500 zł niższe), tylko że w 2024 premie zostały dodane do "inne źródła", przez co łączne przychody w PIT-11 są wyższe niż w 2023

Czy w 2024 roku zmieniły się przepisy podatkowe, które mogły wpłynąć na taką różnicę?
Czy przeniesienie premii do "innych źródeł" mogło zwiększyć podatek?
Czy możliwe, że w 2023 roku podatek został zaniżony?
#podatki #pit #pit37 #urzadskarbowy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Rozliczam się jako osoba samotna

Wnioskuję, że rozliczasz się indywidualnie a nie jako osoba samotnie wychowująca dziecko. Jesteś w drugim progu więc od każdej nadwyżki powyżej 120 tysięcy zabierają ci nie 12%, a 32%. Jak już rzucasz cyframi to sprawdź podstawę opodatkowanie za te lata (poz 129). Wtedy od tej podstawy odejmij 120 000, przemnóż przez 32% a następnie dodaj 10800. Wtedy wyjdzie ci kwota podatku jaką masz zapłacić.
  • Odpowiedz