Wpis z mikrobloga

gdzie na świecie kawaler ze średnią krajową kupuje dom

@cyk21: przeciez Polska nie jest ekonomiczną wyspą. To samo dzieje się w całym zachodnim świecie. Chodzi o to, że w UK, DE, FR, czy USA poprzednie pokolenie mogło sobie na to pozwolić.
Ceny nieruchomości odjeżdżają przeciętnym ludziom, nie ma tu o czym dyskutować.

Nawet za komuny

Nie ma sensu brać za przykład komuny, bo to był niewydolny system, gdzie korzystała garstka
apeee - >gdzie na świecie kawaler ze średnią krajową kupuje dom
@cyk21: przeciez Pols...

źródło: Median-US-House-Sales-Prices-and-Median-Family-Income

Pobierz
  • Odpowiedz
@apeee tak ale nie mówił ci ze pracowali 24 na 7 i na wakacjach nigdzie nie byli. Samochodów nie mieli i ciuchy byle jakie. Bida z nędza była a żeby zjesc obiad to trzeba było wszystko od początku robić od najtańszych składników zaczynając. Sushi nie zamawiali
  • Odpowiedz
Mój dziadek jako robotnik w fabryce utrzymywał moją babcię i piątkę dzieci.

@Kajtosz: Jak utrzymywał? Jak często jeździli na wakacje, chodzili do kina czy restauracji jakie ciuchy nosili? Jak miał dom to czy wybudował go w całości za swoje pieniądze czy też wynajmował/rodzice kupili/mieszkali w domu po rodzicach?
Domyślam się że obecnie za średnią krajową też da się na tym poziomie utrzymać rodzinę.
  • Odpowiedz
@Kajtosz 11.5k przy 7 osobowej rodzinie?
Chyba jak żywicie się czokobonsami xD
Z żoną mamy ok 20k miesięcznie a i tak czasem nie styka przy dwójce dzieciaków.
Jasne że można uciąć wiele kosztów ale 11k przy 7 osobowej rodzinie to musiałbym chyba jeść co drugi dzień i mieszkać w baraku.
  • Odpowiedz
@Kajtosz: Prawda jest po środku. Czy Twój dziadek, kupował iphone’a co dwa lata, i wiele innych smart urządzeń? Jeździł 2x w roku na wakacje zagranicę? Miał auto lepsze niż malucha? Jadł kilka razy w tygodniu w restauracjach? Jakie kupował jedzenie? Za ile kupował ubrania?
Trzeba to policzyć i wtedy może wyjść, że byłoby stać utrzymać więcej niż 1 dziecka.
Przyzwyczajenie do dobrego poziomu jest fajne i łatwe, ale właśnie tak
  • Odpowiedz
@Kajtosz: kurczę, no i to jest ta niefajna sytuacja cywilizacyjna. Dziadek pewnie nie miał potrzeby posiadania Netflixa, co tygodniowego wypadu na dyskotekę, wakacji w Chorwacji(koniecznie z codzienną restauracją na mieście), nowego komputera, butów i ciuchów.

Dziadek po prostu prowadził trochę prostsze życie, często połączone z wieloma wyrzeczeniami, które dzisiaj podeszłoby pod życie nędznika, który nie może związać końca z końcem.
  • Odpowiedz
@Znnn: ale co tu łykać?

Mój dziadek jako robotnik w fabryce utrzymywał moją babcię i piątkę dzieci.

Dzisiaj wg GUS, żeby utrzymać 7 osobową rodzinę musiałby zarabiać prawie 11,5k, czyli prawie top 10% najlepiej zarabiających ¯(ツ)

@Kajtosz: zapytam przewrotnie, czy te dzieci mialy nowe ubrania i buty co sezon? czy kazde z tych dzieci mialo wlasny pokój? czy kazde z tych dzieci mialo telefon i komputer?
  • Odpowiedz