Wpis z mikrobloga

@Korda: liczę że będzie wybór normalne ikony lub okrągłe. Masakra jeżeli będą tylko okrągłe, android :D I pewnie wszystkie aplikacje usprawnią na wzór "Zdjęć" xD
  • Odpowiedz
  • 0
@advert: Apple wygląd na wszystkie swoje systemy, bierze ze swojego najmłodszego ich OS – visionOS. Miałem to na głowie i to żaden fan art. Tam to nawet pasuje, ale Apple z jakiegoś powodu musi dążyć do unifikacji wyglądu swoich systemów, nawet wbrew rozsądkowi. W ten sposób zniszczyli wygląd ustawień w macOS, bazując na iOS.
  • Odpowiedz
@Korda: rzeczywiście, zapomniałem że na Vision Pro są okrągłe. ale biorąc pod uwagę "sukces" jaki odniósł ten sprzęt mimo wszystko nie obawiam się, że będą ekosystem do tego designu dostosowywać.
  • Odpowiedz
  • 0
@janeknocny: no to mnie trochę uspokoiłeś, ale mimo to ostatnie newsy budzą niepokój i mam nadzieję, że zmiany nie będą tego dotyczyły. Zazwyczaj jak tak coś chuchnie zapowiadano, to było coś na rzeczy.
  • Odpowiedz
@Korda: Główny powód jaki VisionOS ma okrągłe ikony to fundament użycia materiału który Apple opisuje jako "glass" - czyli marketingowa papka na temat przezroczystości. Ikony jak i cała reszta musza zabierać jak najmniej przestrzeni z fizycznego otoczenia oraz możliwie mocno się z nim integrować - kwadrat zabiera jej więcej w menu. Kluczowe jest doświadczenie integracji systemu z otoczeniem. Oczywiście to rekomendacja bo to zależy od aplikacji.

Jakby użytkownik zastosował wiele ciemnych
janeknocny - @Korda: Główny powód jaki VisionOS ma okrągłe ikony to fundament użycia ...

źródło: visionos-glass-material-transition@2x

Pobierz
  • Odpowiedz