Wpis z mikrobloga

Z niewiadomych przyczyn poprzedni wpis został zdjęty przez moderację.

Właśnie zostałem okradziony na całe 98 złotych xD

Jak to się stało?

Ktoś się wbił na moje konto PayPal gdzie była podpięta karta debetowa i zrobił zakupy na zalando podając dane do wysyłki, które dostałem na maila jakoś potwierdzenie wykonania transakcji.
Karta oczywiście już zablokowana, hasła zmienione.

W tym wszystkim zabawne jest jak ktoś się połasił na jakieś grosze robiąc sobie znacznie większe problemy.

O ile to będzie możliwe jutro sprawę zgłoszę na policję. Jeśli nie da rady w niedzielę, to załatwię to w przyszłym tygodniu.

Jeśli jesteście ciekawi dalszego rozwoju sytuacji to dajcie plusa. Zawołam.

Sa tu Mirki z okolic Troszyna? #gorzow #kostrzynnadodra #gorzowwielkopolski

#scam #zlodzieje #bezpieczenstwo #kradziez
FELIX90 - Z niewiadomych przyczyn poprzedni wpis został zdjęty przez moderację. 

Wła...

źródło: IMG_4435

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FELIX90: I Bardzo dobrze. Jak będziesz składał zawiadomienie to tylko pamiętaj, że do protokołu ma być wpisane że powiedziałeś "czuje się pokrzywdzony, żądam ścigania i ukarania sprawcy. Z ostrożności już na tym etapie zastrzegam, że będę działał w charakterze oskarżyciela posiłkowego". O tym że i tak policja umorzy piszą ludzie nie znający swoich podstawowych praw. JAk coś to pytaj, albo najlepiej idź do kolegi adwokata to jeszcze się ucieszy, że
  • Odpowiedz
@FELIX90 konto z podpięta kartą i brak passkey/klucza bezpieczeństwa albo chociaż podstawowego 2FA z kodami TOTP? Chłopie, Ty tak na poważnie? 2025 rok mamy, zadbaj trochę o bezpieczeństwo.
  • Odpowiedz
@FELIX90 no raczej nie bardzo, bo karta byłaby już nieważna, banki w Polsce wydają karty na okres od 3 do 5 lat, tak że musiałeś w tym okresie aktualizować dane karty.
  • Odpowiedz
  • 2
@FELIX90 nie zgłaszałem tego nigdzie, w moim przypadku problemem bylo to, ze nie uzywalem paypala i haslo zrobilem z 15 lat temu dodajac przy okazji maila ktorego uzywalem do gowno for typu phpprzemo. Sprawdzalem na necie maila i byl jakis wyciek.
Paypall oddal mi kasę i usunąłem to konto w p---u.
  • Odpowiedz
@FELIX90 a używałeś tego samego hasła gdzieś jeszcze? Czy to było jakieś proste hasło? W sensie np. jakiś wyraz słownikowy. Ewentualnie czy logowałeś się kiedyś na to konto na obcych urządzeniach/sieciach WiFi. Jeśli we wszystkich przypadkach nie, to sprawdź swój sprzęt, bo możliwe że masz gdzieś jakiś malware.
  • Odpowiedz