Wpis z mikrobloga

• 1
Zwłaszcza, że zrobiłem sobie mały research i wychodzi, na to, że nawet jak wrzuca coś z innej strony to artykuły są podpisane jako "Dorian". Wychodzi na to, że pan Dorian spamuje tu swoją pracą dla podbicia sobie zasięgów. Konto praktycznie nie ma żadnej innej aktywności.

A sam Dorian opisał siebie tak w internecie:

Hej hej!
Kryspin013 - Zwłaszcza, że zrobiłem sobie mały research i wychodzi, na to, że nawet j...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kryspin013:
Przecież takich spamerów są tu dziesiątki i @Moderacja nic z tym nie robi.

Kiedyś @wykop miał Kodeks Dobrych Praktyk, który w jednym, punktów miał, żeby nie wrzucać znalezisk tylko z jednego serwisu ani tylko do własnej twórczości.
Ale dawno temu to ściągnęli i każdy może z błogosławieństwem wykopu robić tu sobie darmową reklamę.
  • Odpowiedz
  • 1
@Polinik: O konto spadło, ale nie za spam, a za fejura:

"banned": {

"reason": "Naruszenie regulaminu - nieodpowiednie treści, rozpowszechnianie zmanipulowanych informacji",

"expired": "2025-05-20
Kryspin013 - @Polinik: O konto spadło, ale nie za spam, a za fejura:
	"banned": {
	"r...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kryspin013: skoro raportuje im się to jakoś "spam" albo "treści reklamowe" i to odrzucają - znaczy, że takie spamerskie boty mają zgodę administracji na spamerskie działanie
  • Odpowiedz
  • 1
@Kryspin013: brak reklamowania czegokolwiek = może sobie dodawać ile chce, też możesz sobie założyć bloga i wrzucać swoją twórczość. Taka była idea Wykopu, który miał być agregatem takich treści. Inna sprawa, że często typ publikuje zwyczajne manipulacje, ale na to też są "paragrafy" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@LukaszN: ale one mają charakter reklamowy bo to nie jest jego blog, a strony z newsami działające
  • Odpowiedz
Taka była idea Wykopu, który miał być agregatem takich treści.

@LukaszN:
Nie, nie była.
Wykop nie miał na celu być miejsce, gdzie boty będą promować linkami stronę twórcy.
Kiedyś był Kodeks Dobrych Praktyk i było to wprost zapisane, że linkowanie do swoich materiałów jest niemile widziane.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: skoro raportuje im się to jakoś "spam" albo "treści reklamowe" i to odrzucają - znaczy, że takie spamerskie boty mają zgodę administracji na spamerskie działanie

@Polinik: @LukaszN Nie zgłaszałem tego wcześniej jako spam, a odzucili bo typ szybciej dostał bana za fejura. Jak konto ma bana to z automatu anulują inne zgłoszenia.

Wychodzi też na to, że wcześniej używali multikont do wykopywania:
https://wykop.pl/artykul/7026905/sirius-biznes-na-wykopie-csiwykop
  • Odpowiedz
@Kryspin013: ja raportowałem, ale można zasrać wykopalisko linkami do swoich stron albo kanałów na YT i @Moderacja odrzuci, bo @wykop chętnie przyjmuje taki sztuczny, fikcyjny ruch na stronie - w raportach dla reklamodawców nie ma podziału "ruch generowany przez żywych ludzi oraz bezwartościowy ruch generowany przez boty".
  • Odpowiedz
ale one mają charakter reklamowy bo to nie jest jego blog, a strony z newsami działające komercyjnie

@Kryspin013: gdyby tak to miało wyglądać to mało co można by było tu wrzucać, wszystkie rmfy, onety i inne też by się pod to łapały, bo widziałem sporo kont, które wrzucają tylko takie rzeczy. Chodzi tu bardziej o reklamowanie produktów/usług, taki typowy spam reklamowy. Łatwiej takich typków jak @astrolove czy @jestemjakijestem1212
  • Odpowiedz