Aktywne Wpisy
Dostałem podwyżkę #pracbaza na początku roku i właśnie zdałem sobie sprawę że wejdę w II próg podatkowy, będzie delikatnie powyżej 120k zł w 2025 roku. Na cholerę w takim razie było mi zarabiać więcej skoro teraz będę mieć do wywalenia 32% podatku co daje ponad 40k zł... Mam na to oszczędności, poradzę sobie, ale jestem w opór wkurzony.
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
źródło: temp_file724616512454029400
Pobierz

W kosmicznej zmienności próba przechylenia szali na swoją stronę zakończyła się popytowi i podaży blisko remisu. Byki jednak zdołały końcówką tygodnia zrobić na tyle mocny powrót, że możliwa jest nawet gra o nowego maksa.
Dzienny wygląda obecnie najciekawiej bo rysuje się tu potencjalny układ zmiany następstwa dołków i szczytów na coraz niższe. Żeby podaż zaczęła łapać przewagę, to nie powinna dopuścić do poprawienia marcowego szczytu. Popytowi wystarczy nawet dryf w bok, byle nie wchodzić w rejony poniżej 22700, to pozwoli rozmywać marzenia niedźwiedzi o układzie odwrócenia trendu. Przy obecnej rozpiętości sesji, wystarczy jednak jeden dzień by wskoczyć na ATH i wybić podaży argumenty.
Na godzinówce jest nieco ponad 250 pkt do najbliższego oporu, z którym trzy razy kurs sobie nie poradził. Zakładając, że trójkątna konsolidacja, z której cena wyszła w piątek górą, była bazą do obecnego dynamicznego ruchu, to dobrnięcie do 23292 nie będzie zaskoczeniem. Wtedy kupujący mogliby znaleźć się nad oporem. Ustawię się tu jednak pod niepowodzenie takiej akcji z pozycją krótką po 23244, SL 23351 BE 22903 TP1 22778 TP2 22294 lub pozostawienie na kolejny tydzień gdyby zamknięcie tygodnia wypadło poniżej TP1.
Tygodniówka zalatuje trochę świecowym wisielcem, lecz trzeba to uznać za układ w konsolidacji, co łagodzi prospadkową wymowę. Słabo dla byków będzie wyglądało jeśli tydzień zamknąłby się w obszarze dolnego cienia lub poniżej. Powstałaby baza dająca potencjał powrotu do kanału, z którego byki z sukcesem wyszły w styczniu.
Osobiście w ubiegłym tygodniu miałem 8 zamkniętych transakcji, na których zarobiłem 816 punktów (6 zyskownych, 2 stratne). Udało się wstrzelić w przełamanie minimów z 7 marca i jeszcze złapać kawałek piątkowego rajdu. W nowy tydzień wchodzę z dwoma pozycjami krótkimi otwieranymi w piątek wieczorem po 23003 oraz 23078, SL odpowiednio 23128 i 23148 TP 22642, 22721.
#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax
Historia wpisów po sznurku:
Rok 2022 Rok 2023 Rok 2024
2025 12 stycznia 19 stycznia 26 stycznia 2 lutego 9 lutego 23 lutego 02 marca 09 marca
źródło: DAX_FUT-16-03-2025_multi
Pobierz