Wpis z mikrobloga

DAX Futures – Uciekający pociąg z forsą

Nowe maksy przy rajdzie na 900 punktach w górę od minimum skutecznie wytrąciły podażowe argumenty sprzed tygodnia. Kurs mamy na górnej krawędzi wzrostowego kanału, ale rozkręcony impet nie pokazuje na razie śladów hamowania.

Tylko na początku tygodnia kurs jako tako balansował bez celu, lecz poniedziałkowe odbicie od wsparcia mogło zapalić lampkę ostrzegawczą graczom z krótkiej strony. W środę już nie było co zbierać i popytowy walec przetoczył się na nowe maksy wskakując niebawem powyżej 21k. Tym samym wykonał się teoretyczny zasięg z układu kontynuacyjnego maj-wrzesień 2024 (zielona elipsa). Oczywiście nie oznacza to, że ruch się wyczerpał i rynek raz-dwa wejdzie w lot koszący. Gdyby coś miało zgrzytać, to pierwszym sygnałem byłoby zamknięcie poniżej połowy piątkowej świecy.

Tygodniówka wskazuje, że handel zakończył się na górnej krawędzi wzrostowego kanału prowadzonego od dołka w 2022 roku. Niby fajne miejsce do kontry, lecz jeśli rynek miałby powtórzyć najdłuższe ruchy wzrostowe z tego kanału, to popyt mógłby pociągnąć do 21340, a wyżej nad 21840.

Rozegranie bliższego wzrostowego scenariusza z marszu nie spina się za bardzo na liczbach. Stop na dziennym poniżej połowy piątkowej świecy z celem na 21340, to obecnie zysk/strata jak 2,3:1, tylko wyższy poziom 21840 się broni. Każdy cel lepiej wygląda z wejściem L na połowie świecy i stopem pod minimum z piątku.

Krótka strona ma krawędź kanału, która kusi możliwością dość wąskiego zagrania z kontry. Do takiego pomysłu mi bliżej, lecz nawet 70 punktowy stop musiałby celować co najmniej w zniesienie całego wzrostu z piątku. Patrząc na wykres mam nieodpartą ochotę zagrać w obydwu kierunkach, więc to chyba dobry znak by zostać z boku.

Osobiście w ubiegłym tygodniu miałem cztery zamknięte transakcje, na których zarobiłem 227 punktów (3 zyskowne, 1 BE). Mimo takiego rezultatu jestem raczej rozczarowany, bo siedząc przy ekranie anulowałem z palca serię dobrych zleceń po długiej stronie, których wirtualny rezultat spowodował srogi ból czterech liter.

#gielda #inwestycje #smiesznekreski #dax

Historia wpisów po sznurku:
Rok 2022 Rok 2023 Rok 2024
2025 12 stycznia
DJ007 - DAX Futures – Uciekający pociąg z forsą

Nowe maksy przy rajdzie na 900 punkt...

źródło: dax_fut_19-01-2025_multi

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach