Wpis z mikrobloga

Może ktoś wytłumaczyć, co potrzebuję do Push Notifications i czy to jedyna opcja, aby przychodziły powiadomienia nawet wtedy, gdy strona jest zamknięta, czy równie dobrze mogę użyć własnego protokołu i podtrzymać połączenie WebSocket z back-endem za pomocą Web Workers? Ale chyba lepiej użyć Push Notifications. Wszędzie są poradniki, jak to obsłużyć na froncie, ale mało jest, jak na back-endzie, np. w Spring Boot. Czy potrzebuję wykupić jakąś usługę, co będzie te powiadomienia przechowywać i dostarczać użytkownikom (ryzyko wycieku poufnych danych)? Czy równie dobrze mogę taki serwer postawić lokalnie? Potrzebuję kompletny poradnik.

Chodzi mi o szczegóły techniczne, jak przepływają dane, skąd przeglądarka ściąga te powiadomienia i co potrzebuję.

#programowanie #webdev #springboot #spring
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ja to robiłem za pomocą dependencji

@Ksiega_dusz: Wg ChatGPT to przeglądarka decyduje, na jaki serwer wysyłamy powiadomienia. Nie trzeba nic płacić. Tylko ciekawe, jak z przepisami RODO, jeśli w powiadomieniach znajdują się dane wrażliwe. Niby powiadomienia są szyfrowane, ale jednak ryzyko jest. Druga kwestia to czy wszystkie powiadomienia słać przez Web Push, czy tylko wtedy, kiedy strona jest zamknięta. Aktualnie nawiązujemy połączenie WebSocket i tam lecą powiadomienia typu: ktoś do
  • Odpowiedz