Wpis z mikrobloga

Wlasnie wrocilam ze snu w ktorym bylam zupelnie innym czlowiekiem, wykonywalam inny zawod, w innym swiecie. Doslownie wslizgnelam sie w cudzy awatar, na innym serwerze, takie przynajmniej było to uczucie... Co zdumialo mnie jednak najbardziej, tamta ja, tak różna ode mnie, miala wlasne, oryginalne, wspomnienia. Calkowicie sfabrykowane przeciez, a jednak, tak jasne i gleboko we mnie wbite, ze autentycznie wzruszajace. Jakie to p------e...!
Po co mozg buduje tak wielowarstwowe, szczegolowe fantazje? I w dodatku robi to spontanicznie, bez udzialu swiadomosci? Czym my w ogole jestesmy? Czy leci z nami pilot?? #sny
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thymotka: Sny nie zawsze są takie szczegółowe, jak mogłoby się wydawać, ale odczuwamy je na różnych stopniach świadomości. Na przykład jeśli przyśni mi się, że jestem w muzeum i patrzę na obraz z bardzo wieloma szczegółami, tak na prawdę tych szczegółów może w ogóle w moim śnie nie być, a po prostu będę czuł to samo uczucie, które jest w rzeczywistości wywoływane przez obrazy imponujące bogactwem szczegółów. Taka iluzja.
  • Odpowiedz
@thymotka: A propos tego czym jesteśmy… Hah, dobre pytanie. Zaczęliśmy budować modele sztucznej inteligencji bazując na tym, jak działają neurony w naszych mózgach. A potem okazało się, że to, jak trenujemy nasze modele jest niepokojąco podobne do tego, jak śnimy.
  • Odpowiedz
Po co mozg buduje tak wielowarstwowe, szczegolowe fantazje? I w dodatku robi to spontanicznie, bez udzialu swiadomosci?

@thymotka Bardzo dobre pytania, też bym chciał znać na nie odpowiedzi. I także na jeszcze jedno pytanie - czemu na litość boską musi to robić prawie codziennie?
  • Odpowiedz
Bardzo dobre pytania, też bym chciał znać na nie odpowiedzi. I także na jeszcze jedno pytanie - czemu na litość boską musi to robić prawie codziennie?

@Jerry664: tak jak serce bije cały czas, tak i mózg działa cały czas. To jak z człowiekiem. Nie ruszasz się. Nie ma bodźców z oczu, więc mu się nudzi i tworzy coś co zna, aby przetrwać czas gdy śpisz i ma mniej bodźców. Taka
  • Odpowiedz
@thymotka kiedyś czytałem o nieskończonej ilości światów. Rozmawiałem o tym z kolegą Hindusem i jego zdaniem tak jest w realu. To taki efekt motyla. Każdy krok, działanie zawsze mogło być inne. Mogłaś skręcić w prawo, albo iść prosto, mogłaś podjąć inną decyzję, albo powiedzieć coś innego. Jest tysiące opcji tego, co będzie się działo za 5 sekund i każda z tych opcji jest światem równoległym. Kolega hindus mówi, że są ludzie,
  • Odpowiedz
@thymotka: mój mózg natomiast woli generować śmieci zamiast coś przyjemnego. Zdarza się raz do roku że wygeneruje jakiś ciekawy sen z którego nie chciałoby sie budzić ale jak wgl mam jakis sen to guwno.
  • Odpowiedz
@thymotka: jeśli miałbym mieć jedną supermoc, to byłaby to możliwość wchodzenia w ciała różnychl ludzi, jak duch, by chociaż na jeden dzień zobaczyć jak to jest żyć życiem kogoś zupełnie innego
  • Odpowiedz