Wpis z mikrobloga

@Maperitos czytałam że można zawartość kapsułki rozpuścić w wodzie i wypić połowę najpierw, drugą połowę potem, więc mógłbyś mieć 70 mg które kosztuje tyle samo, co inne dawki i brać 2 razy dziennie. Ale nie próbowałam tego osobiście. Ten Tentin chyba dopiero wchodzi, więc pewnie też lekarz nigdy nikomu go nie wypisywał i faktycznie może być niechętny, jeśli sam się zawodowo niezbyt interesuje leczeniem adhd.
  • Odpowiedz
@ratty: @Maperitos jeśli to kapsułka z proszkiem w środku, to można normalnie odważyć połowę na dokładnej wadze (jubilerskie mają dokładność 1 mg, powinno wystarczyć, a kosztują około 100 zł). Trzymanie rozpuszczonego kilka godzin to słaby pomysł. Może też lepiej zrobić podział 30 mg rano i 20 mg jako przypomnienie, ale mając wagę to już sam możesz wypróbować jaki schemat działa najlepiej.
  • Odpowiedz
  • 0
@Trevize nie wiem czy nie pomylę terminu ale ktoś kiedyś pisał, że to kapsułka twarda? W sensie że nie masz gwarancji jeśli podzielisz 50mg na pół to czy będziesz miał 25 i 25mg
  • Odpowiedz
@Maperitos: kapsułka twarda to tylko pudełeczko i nie ma żadnej wartości. Substancja czynna jest w proszku/granulacie, który jest w środku. Musisz otworzyć kapsułkę (złap za końce i kręcąc powoli ciągnij), wysypać zawartość i dokładnie odważyć. Na oko tego nie rób, bo nie wiadomo ile proszku zostanie w której połówce. Musisz mieć wagę i nie możesz się śpieszyć, żeby nie rozsypać. Tego proszku jest prawdopodobnie około 100-200 mg, bo to nie
  • Odpowiedz
@Maperitos: Ogólnie 'masakrą' jest to, że brak jest specjalistów od tego i że sam się musisz prosić, samemu myśleć co, jakie dawki, jakie leki. Już nie wspomnę, że być może posiadasz nawet większą wiedzę praktyczną (doświadczenie) od takiego psychiatry do którego udasz się po pomoc, który o ADHD może coś tam miał na studiach. Tworzy się zamknięte koło, bo o swoje ma walczyć teoretycznie osoba z zaburzeniem, niewyspana, o niskim
  • Odpowiedz
  • 0
@wykop14 może źle to w poście opisałem chłop ma wiedzę na temat ADHD i to sporą jak się interesowałem ale Elvanse w Polsce jest świeże bez importu, kiedyś kosztowało to z 1k zł chyba więc nie dziwne, że brak im doświadczenia z tym lekiem.

@Trevize rozumiem o co ci chodzi ale nie jestem w stanie tego znaleźć, generalnie jeśli prochu jest 200mg w kapsułce i podzielisz go pół na pół
  • Odpowiedz
jeśli prochu jest 200mg w kapsułce i podzielisz go pół na pół to nie masz gwarancji że masz połowę deksa

@Maperitos: jeśli podzielisz na pół korzystając z wagi to masz gwarancję. Jakby to wg Ciebie miało działać inaczej? Myślisz, że proszek jest niejednorodny? To go zamieszaj. :D Jednak gwarantuję Ci, że jest jednorodny. Przecież dokładnie w ten sposób odmierzają dawkę w fabryce. Nie ma innego sposobu, tu nie ma żadnych
  • Odpowiedz
  • 0
@Trevize: W sensie ja sam początkowo myślałem jak i Ty, że po prostu będę kupował 70 i dzielił to na pół by mieć 35 bo ta sama cena, ale wykopki mnie utwierdziły, że jest inaczej i podobne wieści znalazłem na reddicie. Nie jestem w stanie namierzyć postaram się jutro mirek chyba usunął wpis. Sprawa wygląda tak, że nie masz gwarancji że to będzie 50/50 może być bardzo zbliżone ale może
  • Odpowiedz
@Trevize @Maperitos U mnie ktoś, chyba pani weterynarz mówiła, że jak się podzieli tabletkę, to nie ma gwarancji co do ilości, bo może być fabrycznie, nierównomiernie wymieszana, ale chyba wydaje mi się (to moje odczucia), że akurat w tamtym przypadku ogólnie jej cel był taki, by kupować odpowiedni lek od niej (zarobek na leku), a nie kombinować samemu (brak jej zarobku). Ale może coś w tym jest.
  • Odpowiedz
@wykop14: tabletka to co innego. Jeśli nie ma linii podziału, to wtedy nie ma gwarancji, ale często linia jest. Tu mówimy o kapsułce twardej w środku której jest proszek. Ich się z zasady nie dzieli, bo nie ma jak tego zrobić w warunkach polowych. Jednak cała linia technologiczna polega na tym, że miesza się substancję czynną z wypełniaczami i stabilizatorami tak długo, aż jest to perfekcyjnie wymieszane. Nie sypie się
  • Odpowiedz