Wpis z mikrobloga

@Turkotka Nietolerancje histaminy masz albo wrodzoną albo nabytą.
Na wrodzoną robi się testy genetyczne, diagnoza nabytej to zazwyczaj badanie DAO + stosowanie diety niskohistaminowej żeby zobaczyć czy widzisz zmniejszenie objawów, DAO już masz poniżej norny więc zostanie Ci dieta.
DAO produkowane jest przez błone śluzową jelit więc jeśli ona jest uszkodzona, tym samym produkcja DAO kuleje.
Jeśli masz SIBO to spora szansa że przez to masz problemy z histaminą, ale zazwyczaj
  • Odpowiedz
@Turkotka Jak Ci gastro olało wyniki dao to szukaj gastro który nie oleje, bo niskie dao możesz mieć np przy nieszczelności jelita też (zonuline w kale się bada), ale lepiej jakby Cie prowadził gastrolog który zna się na chorobach jelitowych dzisiejszych czasów bo 20-30 lat temu inaczej się do tego podchodziło i wielu gastrologów ma w------e

@throaway nie rozumiem pytania, w sensie czy warto diagnozować sibo?
  • Odpowiedz
@kicioch: w sumie to nawet nie wiem jakie miałem pytanie, ale mam sibo podobne objawy i brak sensownego lekarza w regionie (o którym wiem), brałem IPP przez 2 lata, może podpowiesz co dokładnie sprawdzić krok po kroku a co nie ma sensu? chatgpt mi jakieś dziwne badania na bakterie w kale podpowiada
  • Odpowiedz
  • 0
@throaway: no ipp może pogorszyć objawy SIBO. Jak wiesz nie ma jak zajrzeć do jelita cienkiego więc diagnostyka jest problematyczna. Nie masz gdzie zrobić testu oddechowego? Też dobrze żeby nie był wysyłkowy.

Spróbuj też diety low fodmap- jak po paru dniach poczujesz się lepiej to może być SIBO.

Ostatecznie wiele razy słyszałem że lekarz powinien przepisać xifaxan w przypadku podejrzenia SIBO bo testy oddechowe na nfz nie są
  • Odpowiedz
  • 0
@throaway: pierwszy raz to sam xifaxan bo nie jest taki szkodliwy dla organizmu. Ja dodatkowo polecam dicoflor 6 lub vivomixx 112.

Ostatnio gastro była zdziwiona że aż tak mi to przeszkadza a ja jej powiedziałem że przed tymi problemami już mi się nie chciało żyć bo mam depresję a co dopiero teraz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@throaway IPP ogranicza wydzielanie kwasu żoładkowego przez co do jelit dostają się wszystkie drobnoustroje, te złe też i przy tak długim braniu IPP sibo/imo mogło Ci się zrobić od tego.

Test warto zrobić (wodorowo-metanowy), mói gastrolog nie uznaje testów wysyłkowych (mói uznał bo wynik miałam bardzo jednoznaczny i wysoki ale ogólnie nie poleca), najbardziej polecane do testu są Zdrowie Jelita. Baaardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie dietetyczne do testu, google Ci pomoże :)
  • Odpowiedz