Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Niech ktoś mi wytłumaczy jak to się stało że ai nawet nie to że szybko się rozwinęło ale wręcz pojawiło tak nagle.
Jeszcze nie dawno śmialiśmy się z cleverbota jaki to syf i tłumaczy że są beznadzieje. Oczywiście to nie było ai ale nie wiem czy do czegoś mogę to porównać.
Wszelakie alexy, faceapp itd. działało raczej słabo i nagle bum

GBT się pojawia chyba w 2022 a zaraz za nim pełno wersji tworzących obrazy, filmy a nawet przechodzą proste gry.
Oczywiście potrzebowały czasu ale jednak skok był dosyć duży. Niektórzy to mają własne ai jak jeden streamer neurosama.

Wiem że były wcześniej różne algorytmy i inne sztuczki w tle ale jednak mało to było zauważalne.
Co się stało że raptem 4 lata temu mało kto uważał że ai będzie zaraz robić przeróbki filmów gdzie ludzie godzinami siedzieli edytując nagranie

#ai #sztucznainteligencja #chatgpt #technologia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: A może by tak znaleźć odpowiedź o AI pytając... samą AI? Wkleiłem Twój post w chatgpt, oto odpowiedź:

"To, co się stało z AI, można podsumować w kilku kluczowych punktach:

1. Przełom w architekturze modeli – transformery (2017)
W 2017 roku naukowcy z Google zaprezentowali artykuł "Attention is All You Need", w którym opisali architekturę transformer. To była rewolucja w przetwarzaniu języka naturalnego (NLP), ponieważ pozwoliła modelom lepiej rozumieć kontekst i szybciej
  • Odpowiedz