Wpis z mikrobloga

Mirasy, moja sytuacja jest następująca: W 2024 na #jdg opodatkowanej ryczałtem 8.5% miałem przychód poniżej 200 000 pln, natomiast równolegle wynajmowałem mieszkanie studentom, które również opodatkowane jest ryczałtem 8.5%. Sumując przychody z jdg i wynajmu przekroczyłem 200 000pln. Pytanie brzmi, czy mam obowiązek rejestracji do #vatowcy w takim przypadku? FYI W wynajmowanym mieszkaniu nie była prowadzona żadna działalność gospodarcza. #podatki #vat
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czecotam: @Megasuper Pytanie od kiedy masz działalność, czy przysługuje cały limit 200 tys. Przychody z najmu trzeba zsumować z przychodami z działalności do celów zwolnienia z vat. Lepiej idź do urzędu i się zarejestruj do VAT. Legalnych sposoób nie ma.
  • Odpowiedz
  • 0
@Megasuper: Wiesz, zawsze myślałem, że wynajem studentom jako osoba fizyczna (ja) nie wlicza się w obliczenia granicy przymusu wstąpienia do vat(200k pln). Teraz już sam nie wiem, lekko te interpretacje w google/ai są dla mnie mylące :)
  • Odpowiedz
  • 0
@buch-alter: za chatgpt: „Wynajem mieszkania studentom jest zwolniony z VAT (pod warunkiem, że wynajmujesz nieruchomość na cele mieszkaniowe).
Wynajem nieruchomości mieszkalnych na cele mieszkalne nie przekłada się na obowiązek rejestracji do VAT.”
  • Odpowiedz
@czecotam: jeżeli nie prowadzisz jdg to z najmu prywatnego możesz mieć np. 500 tys przychodu i nie będziesz podatnikiem podatku vat, ponieważ te usługi są zwolnienie z vat (zw. przedmiotowe 36)
  • Odpowiedz
  • 0
@buch-alter: „Obowiązek rejestracji do VAT pojawia się, gdy ryczałtowiec przekroczy limit 200 000 zł obrotu z działalności objętej VAT lub wykonuje działalność, która z mocy prawa podlega VAT.„ + „Wynajem nieruchomości mieszkalnych na cele mieszkalne nie przekłada się na obowiązek rejestracji do VAT.” + „wynajem mieszkania studentom (i ogólnie wynajem nieruchomości na cele mieszkaniowe) jest zwolniony z VAT na podstawie przepisów ustawy o VAT. Wynajem nieruchomości mieszkalnych dla osób fizycznych,
  • Odpowiedz
@czecotam: widzę, że się nie poddajesz. Powiem jak będzie, musisz zarejestrować się do VAT w 2024 roku w tym dniu, w którym przekraczasz 200 tys, następnie musisz wystawić faktury korygujące z działalności gospodarczej, musisz je zamienić na kwoty brutto (odjąć VAT od faktury, a następnie oddać go do US, pewnie nie masz faktur kosztowych), nie możesz dodać VAT-u do faktur, ponieważ żaden twój kontrahent nie będzie chciał dopłacić VAT, ale
  • Odpowiedz
  • 0
@buch-alter: hmm, czyli chcesz mi powiedzieć, że mając otwartą jdg i mając przychód 100 pln rocznie ze sprzedaży usług, ale 200k pln przychodu z wynajmu studentom chaty staję się automatycznie płatnikiem VAT, tak to działa? jeśli tak jest, to faktycznie to najgłupszy przepis na świecie
  • Odpowiedz