Wpis z mikrobloga

@muchatse: ja już od dłuższego czasu, jeszcze za kadencji Biedna, zacząłem dochodzić do wniosku że Europa powinna postawić na Chiny, bo to o wiele lepszy dla Europy partner niż USA.
Dzisiaj to już bez wątpliwości i na 100% tak uważam.
  • Odpowiedz
@Sriracha: z ukrami mogą robić co chcą bo nie są w sojuszu i to ukry są w potrzebie i prosić mogą ale dostać nie muszą. Polska jest w sojuszu i jak na razie ten sojuszu trwa. Owszem, jak nato by nam nie pomogło to sojuszu się rozpadnie. Ale na to się nie zanosi.
  • Odpowiedz
@kraven2024: przecież on już oddał wszystko Rosji, to mówienie o wyjściu USA z NATO, to przecież spełnienie rzadania Rosji o wycofaniu się nato za Łabe, im się wydaje że NATO bez USA zwyczajnie nie ma żadnej siły i ruscy będą mogli rozgrywać wtedy Europę jak im się podoba.
  • Odpowiedz
@Sriracha: bo nato bez USA nie istnieje. Europa nie ma na ten moment tak dużego potencjału militarnego. Przemysl niszczymy i wyrzucamy a zielonym lądem amunicji i czołgów nie zbudujemy.

Ale nikt z nato na razie nie wychodzi. Owszem, Trump jest idiota ale na ten moment nie ma co siać onucowej propagandy.
  • Odpowiedz
@kraven2024:

Przemysl niszczymy i wyrzucamy a zielonym lądem amunicji i czołgów nie zbudujemy

Może zamiast powielać te propagandowe bzdury wygooglaj sobie wzrost produkcji amunicji europejskich firm, Saaba i Czehoslovakia Group, od początku wojny, a na koniec jako wisienkę sprawdź sobie Rheinmetal.
  • Odpowiedz
@Sriracha: nie muszę bo troszkę na ten temat wiem. I uwierz, że to co się produkuje na długo nie wystarczy. A na razie Ty powtarzasz ruska propagandę o tym jak to się nato rozpada.
  • Odpowiedz
@kraven2024: przecież to słowa Trumpa i Muska a nie moje xD to oni co chwila mówią że rozważają wyjście z NATO.
Ja uważam że przemysłowym potencjałem do oparcia się Rosji Europa już dysponuje, kwestia armii, po to była Turcja w Londynie, Turcy mają know how tworzenia i utrzymania dużej armii dysponując znacznie mniejszymi środkami niż Europa, i to know how chcemy od nich pozyskac, to że byli tam cichym przedstawicielem
  • Odpowiedz
@saib75: Orangutan chciałby się zbratać z putlerem nawet kosztem oddania mu Polski i krajów bałtyckich i utworzyć sojusz antychiński. Chociaż to kretyn więc nie wiem czy w jego typie takie szachy 5D. Ruscy są w chińskiej kieszeni po same kukle więc ciekawe kiedy dojdzie do trumpa że to niewykonalne.
  • Odpowiedz
wiarygodność #usa jest dla mnie w tym momencie zerowa jeśli chodzi o sojusze.

@muchatse: jak chcesz na kogoś liczyć to licz na siebie. Tak jest świat skonstruowany i tyle. Wszelkie sojusze są skonstruowane tak, żeby każda ze stron czerpała na tym korzyści, jedna się wykruszy to koniec tego dobrego. Najpierw odcięcie od rosji i problemy wielkie, bo gaz czy ropa drożeje, a teraz będzie odcięcie od usa i
  • Odpowiedz