Wpis z mikrobloga

@RelaniU:

nie widzisz roznicy miedzy wpisaniem do konstytucji zakazu katastratu, a brakiem jego postulowania

Ja po prostu patrzę na efekty, a nie na to co ktoś mówi. Musisz patrzeć trochę szerzej, holistyczniej na całe deski teatru politycznego. Nie możesz być pieskiem bez
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: holistycznie powiadasz? XD ty wiesz co to slowo znaczy w ogole, ze go uzywasz? XD i jaki sie wygadany nagle zrobiles XD smieszy mnie twoje przeswiadczenie o sobie, gdyz wlasnie HOLISTYCZNIE XD zbadalem twoj umysl i jest on daleko po za ramami ludzi zdrowo myslacych xd a pieskiem to mozesz swojego starego albo matke nazywac, a nie mnie, bo znaczysz mniej niz pierdniecie po amarenie
  • Odpowiedz
Jak tak dalej pójdzie to nic nie będziemy mieć i płacić tylko podatki. Najbiedniejsi nie będą mieli nic. A bogacze sobie podatek ominą.

@zenon_z_chorzowa1: no, opodatkowanie pracy jest o wiele wyższe niż opodatkowanie wynajmu mieszkania, więc tak to właśnie działa. Każdy chce być rentierem bo się opłaca bardziej xD
  • Odpowiedz
że ktoś ma dwa, trzy mieszkania i myślą, że kataster sprowadzi takich ludzi, to tego samego, biednego poziomu. XD

@Hatespinner: to nie wiesz co się dzieje w miastach powiatowych, ludzie mają po 7-8 ba, nawet 9 mieszkań.

@zbyszko-z-bogdanca: 9? Ja znam takich, co mają i 30 ^^ Jak w dobrym czasie trafiłeś to mogłeś brać pętle kredytową, jedno kupić, wynająć i zaraz brać drugi kredyt z tym pierwszym
  • Odpowiedz
ale ty jesteś edgy, a widziałeś co pisałem dalej? Widzę, że nie posiadasz nieruchomości bo każdy Polak co roku płaci śmieszne pieniądze rozłożone na 4 raty (kwartały) w roku.

@zbyszko-z-bogdanca: Ale rozumiesz dzbanie, ze ja nie pisze o obecnym podatku od ziemi, tylko o katastrze, ktory jest kretynskim podatkiem i wynosi % od wartosci nieruchomosci? xD
  • Odpowiedz
@Hatespinner: zdecydowanie zbyt wielu. Albo płaczą, że przecież to łatwo mieć 3 mieszkania bo jak babcia umrze.... no to można przepisać na żonę/dzieci. A jak nie ma to można sprzedać, bo po co komu 3 mieszkania, w 3 naraz mieszkać nie bedzie. A jak chce na tym zarabiać to niech to nie bedzie opodatkowane bardziej opłacalnie niż praca zarobkowa xD Każdy by chciał być rentierem z dochodem pasywnym, a robić
  • Odpowiedz
@kt13: W jaki sposób jest opodatkowane bardziej opłacalnie niż praca zarobkowa? I to i to masz na liniowce albo na ryczałcie. Tylko, że w przypadku podatku od wynajmu nie płacisz ZUS i innych składek, co jest logiczne, bo to nie praca, chyba że prowadzisz taką działalność. A jak masz działalność, to składki płacisz.
  • Odpowiedz
I to i to masz na liniowce albo na ryczałcie.

UoP nie masz na ryczałcie, 12% i 32%, a ryczałt za wynajem mieszkania 8,5% lub 12,5% - wygląda zdecydowanie lepiej i to sam dochodowy. Ew możesz wg skali i na to samo wyjdzie wtedy, ale masz bonus za brak ZUS.

Tylko, że w przypadku podatku od wynajmu nie płacisz ZUS i innych składek, co jest logiczne, bo to nie praca

@Hatespinner
  • Odpowiedz
no właśnie, więc jeszcze lepiej niż praca. Nic dziwnego, że życie z wynajmu mieszkania jako "rentier" to wymarzona praca wielu ludzi, 2-3 mieszkania i średnia pensja potrafi wpaść i tylko 12% z tego, a ubezpieczenie zdrowotne za darmo od małżonka

@kt13: Wszystko zajebiscie, pod warunkiem, ze nic sie nigdy nie psuje, nigdy nie trzeba szukac najemcow, nigdy nie ma fluktuacji wynajmu na rynku, nigdy nie trzeba nikogo sila wyprowadzac z
  • Odpowiedz
@Hatespinner: to jeszcze lepiej mieć etat, działalność na ryczałcie z wynajmem mieszkania, więc składki ZUS tylko jedne + zdrowotna i mieszkanie wychodzi lepiej niż lokata.

"Troche duzo tych "ale", jak na inwestycje ktora sama ma na siebie zarabiac.

- no nie wiem, IMO dalej spoko. Mieszkania wynajmują się nawet z odorem po babci, można też wynająć na pokoje i wtedy nie musisz nikogo wyprowadzać z mieszkania bo wprowadzasz do innego
  • Odpowiedz
@kt13:

działalność na ryczałcie z wynajmem mieszkania, więc składki ZUS tylko jedne + zdrowotna i mieszkanie wychodzi lepiej niż lokata.

Jak doliczasz działalność, to licz że co roku zwiększany jest ZUS, mało kto prowadzi działalność bez księgowości,
  • Odpowiedz