Wpis z mikrobloga

W takie dni jak dziś, tj typowego okresu przejściowego gdzie w dzień jest ~10 stopni a wieczorami około 1-5 pompa zjada jakieś 6-8kwh prądu.
Do tej pory tj do 12:00 godziny ogrzała mi chatę za 3.50zł z czego 50gr to ciepła woda użytkowa. Gdzie są ci wszyscy co krzyczą, że pompy ciepła "w naszym klimacie bez PV się nie opłacają". Przypominają sobie o pompach jak jest przez 2 dni w roku -10 stopni. A Prawda jest taka, że większość sezonu grzewczego wygląda tak jak dziś.

#pompiarz #pompaciepla
KONONOWlCZ - W takie dni jak dziś, tj typowego okresu przejściowego gdzie w dzień jes...

źródło: xxxxxyz

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KONONOWlCZ: mam dwóch sąsiadów z pompami i oboje dogrzewają domy kominkami ze względu na rachunki, do tego jeden dokłada właśnie nowe panele słoneczne
  • Odpowiedz
@KONONOWlCZ: kwestia pewnie tego że masz nowy dom i podłogówkę na całości więc całość była robiona z myślą o tym i w opowiedniej technologii, a to wyklucza stare domy.

A orientujesz się co może być nie tak? bo mam taką nadprodukcje pv, że może bym pompe zamontował...
  • Odpowiedz
  • 0
@TomSz: dlatego właśnie piszę, że pewnie instalowali im pompę ciepła jacyś naganiacze, nawineli im makaron na uszy, że będzie pięknie i cudownie mimo, że mieli stary nieocieplony dom lub kaloryfery w domu. Gdyby byli instalatorami z powołania xD to by im odradzili i kazali najpierw zrobić termomodernizacje i sugerowali wymienic kaloryfery na jakieś niskotemperaturowe albo wogle samą podłogówkę.

Co jest nie tak? pewnie to co zwykle - 'normalne' kaloryfery w
  • Odpowiedz
@KONONOWlCZ: termoizolację mają, ale podłogówki raczej nikt w wielkim starszym domu nie zakłada na nowo po całości, jesteś po prostu w bardzo niewielkim odsetku ludzi z nowym domem.
  • Odpowiedz
@TomSz: U mnie do z lat 80, na ścianach zewnętrznych 8cm styropianu. Strop 20cm styropianu, okna trzyszybowe, wentylacja grawitacyjna, pod podłogą na gruncie nie ma styropianu. Stare grzejniki żeliwne. Od początku sezonu do dzisiaj zużycie na CO 2400kWh. Do końca sezonu dobije pewnie do 3000. Według mnie u Twoich sąsiadów na 90% instalator postawił pompę i nara, nawet nie popatrzył w ustawienia. U mnie gdybym w tym nie grzebał pewnie
  • Odpowiedz
@grito17: tylko tam są domy 2x większe i 4 kobiety ;) coś kiedyś na wykopie było że do takich co sytuacji musi być pompa z wysokim ciśnieniem czy coś, ale niestety nie pamiętam
  • Odpowiedz