Wpis z mikrobloga

Od przyszłego tygodnia udajemy się na krótki urlop do #uae, #zea Przylatujemy 05.03 przed północą i wracamy 14.03 rano. Podróżujemy w trójkę: ja, żona i nasz 18-miesięczny syn. Głównym celem jest ucieczka przed zimą. Nigdy nie byliśmy w Emiratach i planowanie programu idzie mi słabo.
Nie interesuje nas długie leżakowanie na plaży – może jeden, dwa dni na relaks. Chcemy zobaczyć coś ciekawego. Planuję podzielić 9 noclegów między #dubaj a #abudhabi ale nie wiem, ile dni spędzić w każdym miejscu. Będziemy korzystać z komunikacji miejskiej i taksówek. Nasz budżet wynosi 2500-3500 USD, z hotelem do 200 USD za noc. Preferujemy kameralne miejsca – tak, zdaję sobie sprawę że Dubaj i wszechobecny przepych nie ma nic z tym wspólnego.
Plan podróży:
Dzień 01:
Przylot o 23:30, transfer do hotelu (np. Ramada by Wyndham Downtown Dubai)
Dzień 02, 03:
Burj Khalifa, Burj Park, Fontanny Dubai Mall, The Dubai Mall, promenada, możliwe popołudnie na plaży
Dzień 04:
Museum of the Future, Dubai Frame
Dzień 05:
Transfer do Abu Zabi (taxi), relaks w hotelu (np. Radisson Blu Hotel & Resort, Abu Dhabi Corniche)
Dzień 06:
Wielki Meczet Szejka Zajida, Qasr Al Hosn, Luwr
Dzień 07:
SeaWorld w Abu Zabi
Dzień 08:
Otwarte plany, możliwy pobyt w hotelu
Dzień 09:
Transfer do hotelu blisko lotniska (np. Premier Inn Dubai International Airport)
Dzień 10:
Wylot o 7:30
Nie chcę przesadzać z atrakcjami, ponieważ podróżujemy z małym dzieckiem. Nadal poszukuję innych wartościowych miejsc do odwiedzenia. Może safari na pustyni? Mam jednak wątpliwości, czy będzie to odpowiednie dla małego dziecka.
#wakacje #emiraty
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Museum of the Future, Dubai Frame

@Morgan87: Jak na 1 dzien "za mało atrakcji" plus "muzeum" nudne, bo to zadne muzeum a raczej cos dzieci w wieku szkoly podstawowej. Nie warto.

możliwe popołudnie na
  • Odpowiedz
  • 0
@Dentka7: W takim razie drugi dzień lepiej zacząć od plaży i później wrócić w okolice Burj park, może uda się złapać zachód słońca z tarasu widokowego . A po zachodzie obiad w restauracji z widokiem na fontanny.

W Abu Dhabi, Luwr możemy zrobić 3go dnia.

Zastanawiam się jeszcze nad noclegiem 5-9.03, czy zostać w okolicach downtown czy może inne miejsce.
  • Odpowiedz
W takim razie drugi dzień lepiej zacząć od plaży i później wrócić w okolice Burj park, może uda się złapać zachód słońca z tarasu widokowego

To jest zdecydowanie lepszy plan.

W Abu Dhabi, Luwr możemy zrobić 3go dnia.

Mozecie,
  • Odpowiedz
  • 0
@Dentka7: Potrzebuje, 2 godziny między 12-14. Potem około 20stej idzie spać i śpi do rana. W ciągu dnia, może spać w wózku. Jak na roczniaka, ma już 16 lotów za sobą. Raczej nie dłuższych jak 2-3 godziny, teraz będzie bliżej 6, ale też samolot większy. Meczety i muzea, dużo tego nie ma. spróbujemy zrobić rano, koło południa, jak ryzyko złego humoru jest małe. Muzeum przyszłości, skoro to instalacja dla dzieci,
  • Odpowiedz
Muzeum przyszłości, skoro to instalacja dla dzieci, to może mu się spodobać.

@Morgan87: Za mały. Szkoła podstawowa minimum.

Ok, to pod tym wzgledem odpowiadajc na
  • Odpowiedz
  • 0
@geos dzięki,
My się jednak zdecydowaliśmy zostać w jednym hotelu przez cały pobyt. A do Abu Dhabi wynajęliśmy kierowcę na cały dzień.
Już planujemy tutaj wrócić, ale z pominięciem Dubaju, chcemy zobaczyć resztę emiratów.
  • Odpowiedz