Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zamierzam za pol roku jechac do #usa turystycznie. Mam pieczatki Iraku i Iranu, co oznacza ze powinienem aplikowac o wize… Byl ktos w podobnej sytuacji i po prostu wyrobil sobie nowy paszport?
Zadzialalo? Potencjalne konsekwencje i czy jest szansa zeby ktos sie takim nic nie znaczacym zuczkiem jak ja zainteresowal i robil jakies dochodzenia? ;)

#podrozujzwykopem #podroze #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Wiem że swego czasu jak ktoś chciał jechać do krajów arabskich a miał pieczątki z Izraela lub na odwrót to wyrabiał drugi paszport. Jednak to już chyba zostało zniesione przynajmniej tam. Podobnie było z USA i Kubą z tego co wiem. Przy aplikowaniu o drugi paszport pisało się wprost we wniosku do czego potrzebny jest drugi paszport.
  • Odpowiedz
Wiem że swego czasu jak ktoś chciał jechać do krajów arabskich a miał pieczątki z Izraela lub na odwrót to wyrabiał drugi paszport.

@luxkms78: ja tego nie wiedziałem i w 2023 roku wjechałem do Izraela bezpośrednio z Jordanii. Oprócz tego że zaskoczyliśmy wszystkich na przejściu granicznym i Izraelczycy sprowadzili typa w wojskowym mundurze który zagadał do nas łamaną polszczyzną nie było żadnych problemów.

OP też nie powinien mieć większych problemów,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak nie masz wizy, to musisz wyrobić ESTA, tam masz formularz, w którym "spowiadasz się" z tego, czy byłeś w jednym z "zakazanych" krajów. Nie wiem, czy maja narzędzia, żeby to weryfikować, ale ryzykujesz dożywotni ban na wjazd + odpowiedzialność karną w USA (to drugie raczej teoretycznie, choć kto wie).
Więc nawet z nowym paszportem musiałbyś skłamać i godzić się na ryzyko.
  • Odpowiedz