Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirko niech doradzi czy to zły pomysł rozliczenia.
Jest wyjazd w trasę 2x1300km. Ja + różowa i para znajomych.
Ja mam 6 letnie, wygodne auto klasy premium w którym założyłem LPG za 8200PLN by teraz spalanie w trasie było 11litrów +1l benzyny.
Znajomi wpadli na pomysł, że pojedziemy moim autem bo będziemy sie zmieniać na trasie i mam gaz więc jak podzielimy koszty to wyjdzie nam wszystkim taniej.
Znajomi jeżdżą podobnym, ale nowym autem - tylko na benzynie ( ok 8-9l) a na dodatek, różowa z tej pary ma jakieś lęki przed jazdą po autostradach itd.
Mówię, że spoko, pojedziemy moim, ale liczymy spalanie LPG tak jak byśmy tankowali PB98.
Wielkie oburzenie bo ich chce oszukać, że tak to chory pomysł, że przecież leje 60l po 3.20 a nie 60l po 7zł.
Odpowiedziałem, że przecież najpierw wyłożyłem 8200 na instalację by teraz tankować taniej, ale nie robiłem tego dla znajomych a dla siebie. Więc jak chcą to mogę głównie ja prowadzić, ale rozliczamy się po mojemu. Pomijam pozostałe koszty przyspieszonego serwisu olejowego, zużycia opon, płyn do spryskiwaczy, mycie auta...
Moja różowa podziela moje zdanie. Wspólnie odżałowaliśmy sobie kiedyś ze wspólnego budżetu ponad 8tys. by nam sie to zwróciło.
Finał tej rozmowy aktualnie jest taki, ze znajomi zakończyli rozmowę tekstem "nie wiedziałem, że tacy jesteście".
#samochody #motoryzacja #lpg #zwiazki #pieniadze #niebieskipasek #rozowypasek #afera

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirko niech doradzi czy to zły pomysł rozlicz...

źródło: 22552830_10155704374248150_6008567278218600863_n

Pobierz
  • 112
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@warkerr tez mialem takie akcje i skonczylo sie po prostu niejezdzeniem ze znajomymi nawet 50km pod Wroclaw. Jako pierwszy z paczki mialem wlasny samochod wiec zawsze sie moim jechalo bo tam u kogos to jednym to ojciec gdzies jedzie, drugi akurat niesprawny, trzeciego matka nie pozyczy, czwarty to hehe tylko do miasta sie nadaje.
Wiec nie dosyc, ze paliwo proporcjonalnie to jeszcze zawsze musialem prowadzic.

Lata minely, pokupowali swoje samochody ale
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jaki kwas na wstępie. cooś jest nie tak z tobą. a kupując cebulę w biedronce obierasz ją przed podejściem do kasy żeby mniej ważyła? tej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nigdy w życiu by mi coś takiego nie przyszło do głowy. Nie mieć takich znajomych jak ty, to jak wygrać w totka. A jak zapraszasz kogoś na chatę, to każesz się dorzucać do czynszu?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no tak, dlatego chcą jechać Twoim autem by nie wliczać zużycia auta do kosztów xD

Właściciel auta nie płaci za paliwo i tak jest uczciwie, ale serio mieć znajomych i takie problemy o groszowe sprawy to tylko świadczy o tym, że to nie są dobrzy znajomi.
  • Odpowiedz
Zachowujesz się hak cebularz. Po takim wstępie to nigdzie bym z tobą już nie jechała. Taki typ jak ty powinien jechać sam z dziewczyną. B9 zaraz wypłynie kwas, że oni więcej chleba zjedli i więcej wysrali papieru i ogólnie musicie się rozliczyć za wodę, która kupiłeś na plaży no i ten napiwek co dałeś na recepcji to też jest do podziału xd
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zaprojektuj pod ten wyjazd specjalny arkusz excela i na koniec wystaw wszystkim terminowe nakazy płatności z kwotami co do grosza, oraz wylistowanymi parametrami podróży xD
  • Odpowiedz
Ja do kosztów bym jeszcze doliczył to, co byś mógł zarobić jakbyś zabrał 2 osoby blablacarem zamiast znajomych, przecież to pieniądze które Ci przepadają
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja wiem że to bait, ale miałam kiedyś takich znajomych xDdd rozliczenie do grosza, zawiezieni na wypad zajebiście komfortowym autkiem z 5x wartości ich samochodu mieli wąty o parking strzeżony doliczony przez hotel do pokoju 5zl od łebka xd albo mających obiekcje do wymiany sosu do makaronu za kilka zł, bo kupiłam sobie taki z alergenem przez przypadek (mój był większy i droższy ale i tak prawie była g---o
  • Odpowiedz
@krystekw2: Sęk w tym, że skoro znajomi sami zaproponowali takie rozwiązanie to powinni też zasugerować jakąś uczciwą rekompensatę za wykorzystanie samochodu OPa a nie po prostu wykorzystać to, że jeździ taniej. Z resztą każda normalna osoba byłaby tego świadoma i powinna to chociaż zaproponować, nieważne czy to znajomi czy rodzina. Natomiast jeśli jego znajomi mają czysto egoistyczne podejście to ja 100% rozumiem, że średnio mu się taki układ podoba.
  • Odpowiedz