Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirko niech doradzi czy to zły pomysł rozliczenia.
Jest wyjazd w trasę 2x1300km. Ja + różowa i para znajomych.
Ja mam 6 letnie, wygodne auto klasy premium w którym założyłem LPG za 8200PLN by teraz spalanie w trasie było 11litrów +1l benzyny.
Znajomi wpadli na pomysł, że pojedziemy moim autem bo będziemy sie zmieniać na trasie i mam gaz więc jak podzielimy koszty to wyjdzie nam wszystkim taniej.
Znajomi jeżdżą podobnym, ale nowym autem - tylko na benzynie ( ok 8-9l) a na dodatek, różowa z tej pary ma jakieś lęki przed jazdą po autostradach itd.
Mówię, że spoko, pojedziemy moim, ale liczymy spalanie LPG tak jak byśmy tankowali PB98.
Wielkie oburzenie bo ich chce oszukać, że tak to chory pomysł, że przecież leje 60l po 3.20 a nie 60l po 7zł.
Odpowiedziałem, że przecież najpierw wyłożyłem 8200 na instalację by teraz tankować taniej, ale nie robiłem tego dla znajomych a dla siebie. Więc jak chcą to mogę głównie ja prowadzić, ale rozliczamy się po mojemu. Pomijam pozostałe koszty przyspieszonego serwisu olejowego, zużycia opon, płyn do spryskiwaczy, mycie auta...
Moja różowa podziela moje zdanie. Wspólnie odżałowaliśmy sobie kiedyś ze wspólnego budżetu ponad 8tys. by nam sie to zwróciło.
Finał tej rozmowy aktualnie jest taki, ze znajomi zakończyli rozmowę tekstem "nie wiedziałem, że tacy jesteście".
#samochody #motoryzacja #lpg #zwiazki #pieniadze #niebieskipasek #rozowypasek #afera

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirko niech doradzi czy to zły pomysł rozlicz...

źródło: 22552830_10155704374248150_6008567278218600863_n

Pobierz
  • 111
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: idac tym tokiem myslenia oni powinni obliczyc roznice wartosci pomiedzy Twoim autem a ich autem i dodac % wartosci do kosztow rozliczenia. moze jeszcze zaczniesz rozliczać koszt utraty wartosci po takiej trasie?
Gaz bys zalozyl tak czy siak, wiec powinienes policzyc normalnie. zwlaszcza ze to znajomi.
chociaz ja na ich miejscu pojechalbym sam bo pieniadze to nie wszystko. na sama mysl o przebywanu z takim januszem az mnie skreca.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jedźcie na 2 auta, każdy płaci za siebie na miejscu (jedzenie - co najmniej osobne stoliki, noclegi - koniecznie w osobnych hotelach, atrakcje - ustalcie, żeby wchodzić o różnych porach), najlepiej w ogóle jedźcie w 2 różne miejsca, co by przypadkiem nie zamienić 2 zdań w kolejce do kasy, bo policzysz znajomych za zużycie strun głosowych.

Jeśli już na etapie planowania wspólnego wyjazdu dążysz do tego, żeby go komuś
  • Odpowiedz