Wpis z mikrobloga

Tyle się mówi z problemem znalezienia pracy u programistów i testerów. A jak to jest w przypadku takich stanowisk jak: po, pm itd? U mnie w robocie są takie stanowiska, że jeśli przyszłoby do ich cięć to chyba jedynie bezrobocie lub inna branża.

#pracait
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zlmmerman: znajoma junior testerka już się pogodziła i po zwolnieniu robi studia z czegoś innego. PM i PO to są często stanowiska wiążące Cię do emerytury z jedną firmą.
  • Odpowiedz
@Zlmmerman: Jak już ktoś został PO/PM, to jest praktycznie nietykalny. A jak chce zmienić firmę to pewnie i tak ma łatwiej niż programista-kuc, który musi przebrnąć przez 10 etapów rekrutacji
  • Odpowiedz
Jak już ktoś został PO/PM, to jest praktycznie nietykalny. A jak chce zmienić firmę to pewnie i tak ma łatwiej niż programista-kuc, który musi przebrnąć przez 10 etapów rekrutacji

@MichuTop: widzę że kolega świeży w branży xD
  • Odpowiedz
@Zlmmerman: PO, PM maja jeszcze gorzej niz devowie czy testerzy. Wiedza domenowa PO, albo PMow jest ograniczona do danej firmy. Jezeli by chcieli szukac roboty w innych zakladach z tej samej branzy, byloby to trudne, ale jesli by chcieli kierowac projektami z innych branz - prawie niemozliwe w tej ekonomii.
  • Odpowiedz
  • 1
@briskmann: PO i PM to jeszcze przynajmniej 'normalne' stanowisko. W byłym korpo zwalniali ode mnie rok temu stanowiska typu fault coordinatorow, którzy potrafili klikać wewnetrznego toola, znali jakieś procesy i poganiali dewów i testerów w znalezieniu buga. Ktoś taki to chyba jak dostaje wypowiedzenie to od razu out z branży xd. Nierzadko byli to ludzie bez wykształcenia IT lub pokrewne xd.
  • Odpowiedz
A jak to jest w przypadku takich stanowisk jak: po, pm itd? U mnie w robocie są takie stanowiska, że jeśli przyszłoby do ich cięć to chyba jedynie bezrobocie lub inna branża.

@Zlmmerman: słuchaj więc młody Padawanie, na projektach dla duzych firm przy dewelopmencie kolejność redukcji jest następująca (kolejnosc redukcji)
1. UI/UX 2.SM/PM 4. BA 5.QA 7. PO (jeżeli zewnętrzny) 8..DevOps 9. FE 10.BE
Piemy lecą szybko, bo albo zmniejsza
  • Odpowiedz