Wpis z mikrobloga

@Serjakub: kiedyś dawałem post przerobienia lapka z prockiem 4820hq na pierszy serwer do zabawy to wyśmiewali że nikt takiego potwora nie chce korzystać... a udało mi się upchnąć w lapku 5 dysków ( ͡º ͜ʖ͡º) sata + potencjalnie 10 dysków usb 3.0
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1 w gnieździe m2 na wifi :)
A tak serio to od laptopa zależy, w jakimś starszym dellu moze by sie wszystko zmiescilo. Plus mozesz dolna obudowe zdjac, czy cos.
Nie wiem, sam znajdujesz problemy to sam je rozwiązuj xD
  • Odpowiedz
@Serjakub: też mam 5070, tylko extended. Kminiłem, jak zrobić bieda-NAS i wyszło, że najtaniej będzie upchnąć dyski w obudowy na USB. Fakt, tracę odrobinę na transferze (SATA III ma 6 Gbps, USB z WYSE 5 Gbps x 4 szt.), ale przy sieci 1 Gbps to i tak nie ma znaczenia. Młody dał kilka klocków LEGO i wyszła całkiem fajna podstawka do szafki rack. Siedzi, działa, temperatury znośne...
  • Odpowiedz
@testuser: też bawię się 5070. Mam postawiony na nim bieda-nas z dyskami po usb plus masę softu, który teoretycznie zastępuje mi serwisy zewnętrzne, ale boje się na to przesiąść w 100% właśnie przez to, że to mocne druciarstwo jest, więc robię w sumie sztukę dla sztuki, ale i tak to lubię xD
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas: nie no wiadomo, że na takim czymś to nie można w 100% polegać. Backupy wrzucam na NAS (ręcznie + jakieś z ansible), a z NAS w nocy sobie powolutku lecą w chmurę. To samo ze smart-home - jak działa to działa, a jak przestanie, to może nie działać, póki mnie nie najdzie ochota, żeby naprawić, najwyżej zamiast kliknąć coś w telefonie, będę musiał podnieść zad i zrobić to manualnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@zmarnowany_czas: no ja właśnie nie chciałem po usb robić dysków, bo jakoś tak mam uwalone w głowie (nie wiem na podstawie czego, możliwe że zmyśliłem xD) że SATA jest lepsze i pewniejsze niż usb, więc kombinuję porty i zasilanie z tego co mam dostępne żeby ominąć usb, i tylko do zasilania używać. ja chce do środka wsadzić 2x2,5', mierzyłem na oko na razie i same dyski TEORETYCZNIE mogą się zmieścić,
  • Odpowiedz
  • 0
@zmarnowany_czas: adekwatny nick w takim razie xD

Ja osobiście chce tylko 2gb mirror storage sobie zrobić, jakiś mały dysk sata m2 na network share do domu, i piHole. więc liczę że nadmiar zdjęć tam mogę wsadzić bezpiecznie.
  • Odpowiedz
@Serjakub: nie no, oczywiście że podpięcie dysków po SATA będzie lepsze i pewniejsze niź po USB. Ja mam je po usb tylko przez to, że w moim 5070 nie ma jak ich podpiąć po SATA.

No i mimo wszystko nie uważam tego za marnowanie czasu, bo raz, że fajna zabawa, a dwa, że sporo się przez to nauczyłem.

A plan na przyszłość to zbudowanie jakiegoś "pełnoprawnego" domowego NASa i przejście
  • Odpowiedz