Wpis z mikrobloga

Jakieś opinie o Duloksetynie? Właśnie dostałem to na zespół jelita drażliwego (przeciwbólowo + antydepresyjnie). Zastępca za Sulpiryd, którego ponoć już się nie przepisuje, chociaż mi tam troszkę pomagał.
#psychiatria
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@4mmc-enjoyer: w zależności od dawki, 60mg wzwyż zaczynają być noradrenalinowe. Ta noradrenalina może zwiększyć efektywność leczenia. Trochę bez sensu, że zastępuje ci tym Sulpiryd, bo to leki o innym mechanizmie działania i by się komplementowały. Szkoda, że nie udało ci się zdobyć amisulprydu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Nemk0: no mówiłem mu o tym amisulprydzie, ale wymyślił że duloksetyna lepsza będzie. Mówił że sulpiryd to stary syf co zamula i biorą go już tylko dziadki i babcie co im wszystko jedno. Dulo niby ma też działanie przeciwbólowe, a to przy IBSie by się przydało. Mówisz że 30mg to za mała dawka?
  • Odpowiedz
Mówił że sulpiryd to stary syf co zamula i biorą go już tylko dziadki i babcie co im wszystko jedno.

@4mmc-enjoyer: pan doktor nie wie co mówi. Sulpiryd zamula, ale chyba tylko w wysokich dawkach przeciwpsychotycznych. W niskich dawkach przeciwlękowych / przeciwdepresyjnych zbija lęki, depresję, wycisza (ale bez zamulenia) i jednocześnie aktywizuje.
  • Odpowiedz
może i tak, ale raczej się odchodzi od używania tego leku, tak zauważyłem

@4mmc-enjoyer: odchodzi się od wszystkiego co stare, bo wszyscy uważają, że nowsze musi być lepsze (tak jak jest w technologii). Natomiast w farmakologii nie zawsze musi tak być. Zdarzają się świetne leki odkryte kilkadziesiąt lat temu i nie powinno się ich przestawać wypisywać bo są stare. Znając życie pan doktor znacznie chętnie przepisałby amisulpryd, bo to hehe
  • Odpowiedz