Aktywne Wpisy

Domelus +103
damian336 +78
Jestem nad morzem i przed chwilą rozmawiałem sobie z typem z jednej ze smażalni ryb. Swoją drogą mojej ulubionej, uważam, że akurat robią tam super żarcie. Typ mówi, że tak słabego sezonu nie pamięta. Faktycznie rozglądam się na lewo prawo ludzi jak na lekarstwo, ale na plaży bydełka, aż czarno. Mówiąc w skrócie ludzie są ale nie jedzą w restauracjach. I powiem wam jak ja to widzę ze swojej perspektywy, dlaczego tak

Skończyłem dziś poc wielkiego projektu, który miał zaoszczędzić 20 godzin miesięcznie. Pracowałem nad tym kilka tygodni. Po skończeniu i stworzeniu rozwiązania, uznano że AI w tym procesie jest niebezpieczne.
POC skończone. Model działa, ale nie będzie wdrożony, bo klient się boi. Takich przypadków widziałem multum. Tworzenie szybkich lub zaawansowanych poc dla różnych procesów to bardzo cenna umiejętność. Wszędzie się to obecnie robi. Mam wrażenie, że często więcej się sprawdza niż wdraża.
Pytam bo troche mnie zaskakuje rezygnacja z całego procesu. Gdy wychodzi podobna sytuacja u moich klientów (choć ja to określam ryzykiem, a nie niebezpieczeństwem) to zwykle wystarczy wyciąć elementy ryzykowne z pipeline lub nieco zmodyfikować proces (np pozostawić ostateczną ocenę człowiekowi)
Nieco mniejsze firmy zauważyłem, że już inaczej podchodzą do AI. Chcą je mieć, ale nie rozumieją jak to zrobić lub mają problem z określeniem wąskich gardeł, które można rozwiązać z użyciem
@JamesJoyce: Przy modelach predykcyjnych to zawsze będzie 'wyzwanie' jak nietechnicznej osobie wytłumaczyć dokładnośc - piszesz 98% (zakładam, że w tym przypadku to bardzo dużo), ale "biznes" do razu pyta: dlaczego nie 100%? komputer się myli?
@JamesJoyce: Dokładnie tak wyglądają oczekiwania użytkowników odnośnie technologii, że poziom niskiego błędu, który jest z góry określony, ludzie dyskredytują cały projekt.
Piszesz też o 'szefach', itd.: jeżeli to bank czy finanse, to ten szef ostatnie 10-15 lat pracy budował swoją karierę właśnie na pilnowaniu "błędów ludzkich" czyli sprawdzaniu pracy w najbardziej manualny
@JamesJoyce: no to z tą wielkością w takim razie nie ma co przesadzać