Witam Wszystkich, jest to mój pierwszy post, mimo że z regularnie wpadam czytać ten tag hobbystycznie. Chciałbym poprosić o radę w wyborze polskiego brokera, który wystawia PIT-8C. Planuję zacząć inwestować na giełdzie dodatkowo poza IKE z racji dochodu w walucie i chcę pominąć przewalutowywanie z/na PLN. Idąc po najmniejszej linii oporu mógłbym otworzyć rachunek w DM Santander, bo mam już tam konto walutowe i pewnie przelewy USD szłyby jako wewnętrzne, więc powinny być darmowe. Na plus pasuje mi też, że DM ma swoje oddziały w całym kraju, więc w razie co nie musiałbym specjalnie tułać się do Wawy (przerobione przy mBank z IKZE żony). Prowizje od zakupów są na poziomie wspomnianego mBank czy BOSSY, więc akceptowalne, ale odrzuca mnie trochę opłata za przechowywanie aktywów (co prawda obniżyli ją zeszłej jesieni, więc obstawiam, że bank dalej będzie „uatrakcyjniał” swoją ofertę). Drugą rozważaną opcją jest XTB. Jeżeli założyłbym walutówkę w Pekao SA, to przelewy dolarowe też powinny iść bezprowizyjne. W takim wariancie rachunek byłby w zasadzie darmowy. Jedyne, co trochę zraża mnie do tego brokera, to ich dość agresywny marketing. Wiem, że mieli bubę z KNF w związku z dawnymi wałkami na kontraktach, ale nie zmienia to faktu, że w tej chwili to jedyny polski makler o zasięgu międzynarodowym i za chwilę może przegonić DM mBank w walce o pierwsze miejsce w ilości klientów. Czy mogę prosić użytkowników wspominanych platform o podzielenie się swoimi opiniami? Zależy mi na comiesięcznym DCA akcji na NYSE w kwocie rzędu 1,5-2k $. Horyzont czasowy to przynajmniej 5-7 lat. Z góry dzięki za odpowiedzi i udzieloną pomoc.
@Sylvek91: każdy polski broker wystawia pit-8c (choć kiedyś xtb przestał wystawiać pit-8c za zyski z giełd zagranicznych), a skoro chcesz najniższe opłaty to tylko XTB z opcją z PEKAO SA.
@pepedros: dywidendy, za zyski z handlu akcjami każdy musi wystawić @Sylvek91 unikaj dywidend z zagranicy i nie ma problemu (poza kilkoma spółkami z gpw) *Każdy Polski
@Kakoq: Dzięki, tu akurat chcę kontynuować strategię z IKZE żony, które planujemy rozwiązać z racji jej etatu i pierwszego progu podatkowego (limity niskie a formalnie jest dość pogmatwane aniżeli IKE). Spółka nie wypłaca dywidendy, chcę po prostu dokupować jej więcej i częściej.
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Planuję zacząć inwestować na giełdzie dodatkowo poza IKE z racji dochodu w walucie i chcę pominąć przewalutowywanie z/na PLN.
Idąc po najmniejszej linii oporu mógłbym otworzyć rachunek w DM Santander, bo mam już tam konto walutowe i pewnie przelewy USD szłyby jako wewnętrzne, więc powinny być darmowe. Na plus pasuje mi też, że DM ma swoje oddziały w całym kraju, więc w razie co nie musiałbym specjalnie tułać się do Wawy (przerobione przy mBank z IKZE żony). Prowizje od zakupów są na poziomie wspomnianego mBank czy BOSSY, więc akceptowalne, ale odrzuca mnie trochę opłata za przechowywanie aktywów (co prawda obniżyli ją zeszłej jesieni, więc obstawiam, że bank dalej będzie „uatrakcyjniał” swoją ofertę).
Drugą rozważaną opcją jest XTB. Jeżeli założyłbym walutówkę w Pekao SA, to przelewy dolarowe też powinny iść bezprowizyjne. W takim wariancie rachunek byłby w zasadzie darmowy. Jedyne, co trochę zraża mnie do tego brokera, to ich dość agresywny marketing. Wiem, że mieli bubę z KNF w związku z dawnymi wałkami na kontraktach, ale nie zmienia to faktu, że w tej chwili to jedyny polski makler o zasięgu międzynarodowym i za chwilę może przegonić DM mBank w walce o pierwsze miejsce w ilości klientów.
Czy mogę prosić użytkowników wspominanych platform o podzielenie się swoimi opiniami? Zależy mi na comiesięcznym DCA akcji na NYSE w kwocie rzędu 1,5-2k $. Horyzont czasowy to przynajmniej 5-7 lat. Z góry dzięki za odpowiedzi i udzieloną pomoc.
#akcje #gielda #inwestycje #inwestowanie
@pepedros: dywidendy, za zyski z handlu akcjami każdy musi wystawić
@Sylvek91 unikaj dywidend z zagranicy i nie ma problemu (poza kilkoma spółkami z gpw)
*Każdy Polski