Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hejo. Szukam rozwiązań do swojego #smarthome #inteligentnydom

Totalnie się na tym nie znam i z pewnością nie będę mieć czasu konfigurować tego sam i się "bawić". Co jest takim asbolutnym MUST HAVE?
Co totalnie się nie sprawdza i nie warto kupować?
Na co zwrócić uwagę?
W jakie rozwiązania iść?
Jak rozplanować sięc internet? To że gniazko Rj45 w każdym pokoju to już wiem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Dom 200m, pompa ciepła gruntowa, podłogówka wszędzie, rolety albo żaluzje na oknach.

#budowadomu #budowa #budujzwykopem #siecikomputerowe #it #ampio

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: "i z pewnością nie będę mieć czasu konfigurować tego sam i się "bawić" to może zamiast pisać tutaj idź prosto do firmy, która się takimi rzeczami zajmuje oni Tobie dobiorą cały system, zaprogramują i będą kasować za poprawki, zmiany itp.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak idziesz w SH to jedź pełną gwiazdę, wtedy system możesz dobrać później.
Oczywiście nie bezprzewodowe, bo to jest do łatania jak się za późno skapowałeś.
No i pytanie czego oczekujesz, bo w sumie często jest tak, że potem człowiek z tego nie korzysta. Albo z 20%.
Np podłączenie rolet/żaluzji/screenów- spoko.
Światła - o tak o, trzeba to dobrze przemyśleć i wiedziećczego się chce, jeśli ma to mieć sens.
Jakieś
  • Odpowiedz
Nie wiedziałem że inteligentny dom to taka wstydliwa sprawa że trzeba pytać anonimowo. Nie chce mi się pisać, ale jedna porada - dawaj wszędzie pod każdym wyłącznikiem duże i głębokie puszki kieszeniowe, bo w zwykłych to później za cholerę sterowników nie poupychasz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ogólnie warto przygotować instalacje pod smarthome.
Ja robię instalacje w KNX w gwieździe, ale w szeregu dzięki sterownikom Dali
U mnie to
-sterownie oświetleniem ( w tym nocnym), sterowanie roletami,
-sterowanie gniazdami
-sterowanie ogrzewaniem rekuperacją, klimatyzacją (ustawiasz w jednym miejscu a system dba
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Badałem kiedyś temat smart homeów, byłem w dwóch pokazowych inwestycjach, gadałem z 3 fachowcami i doszedłem do wniosku, że w 90 procentach jest to bajer dla gadżeciarzy.

OK, sterowanie rolet/żaluzji z Alexy czy dostosowane do natężenia światła - może się przydać.
Załączane zewnętrzne oświetlenie - ok.

Ale wszystko inne co mi pokazywali to pic na wodę i wyciąganie kasy od klienta. No chyba, że potrzebujesz głosowo odpalić scenariusz 'Wieczorny
  • Odpowiedz
Ale wszystko inne co mi pokazywali to pic na wodę

@ATAT-2: wymieniłeś jakieś bzdury a nie wspomniałeś o takich rzeczach jak przykładowo automatyczne zamykanie głównego zaworu wody po wykryciu wycieku jak nikogo nie ma w domu. Samo to uchroniło mnie przed kosztami znacznie przewyzszajacymi koszt instalacji. Ale zgodzę się, że dużo rzeczy na jakie ludzie wydają pieniądze w 'inteligentnych' domach to niepotrzebny badziew
  • Odpowiedz
wymieniłeś jakieś bzdury a nie wspomniałeś o takich rzeczach jak przykładowo automatyczne zamykanie głównego zaworu wody po wykryciu wycieku jak nikogo nie ma w domu.

@ZdeformowanyKreciRyj: OK, przyznaję rację - to jest ok. Podobnie jak automatyczne nawadnianie
  • Odpowiedz
nie jest potrzebny SH, tylko proste systemy automatyki

@LubieSzaszylkiZLublina: to zależy jak ktoś definiuje Smart home. Dla mnie to mniej więcej właśnie prosty system automatyki xd. Zresztą nigdzie nie widziałem nawet czegoś więcej a troche już takich rozwiązań widziałem. No chyba, że dla kogoś przykładowo mruganie ledami w rytm piosenki ze spotify, zamykanie rolet o zmroku albo sterowanie mieszaczami/zaworami to coś skomplikowanego xd
  • Odpowiedz