Wpis z mikrobloga

#gielda #grenevia Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego spółka robi "wezwanie" zamiast po prostu skupywać akcje na giełdzie po ich niższej cenie? Tutaj np. były po 1.78zl Oraz dlaczego ktoś chciałby oddać akcje akurat po takiej cenie 2.12zl (zakładając, że ma ich dużo -- nie tak jak jak 103 xD).

Jakie taki fundusz może mieć techniki, żeby taka cenę zrzucić? Zwłaszcza, ze według wezwania ten fundusz ma "tylko" ~50% akcji? Czy taki fundusz mógł założyć spółkę/fundację czy inny prawny byt który pozwolił mu ukryć realnie posiadaną ilość akcji?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@b3rserke: no może ale wtedy ktoś inny je kupuje. Więc ponosi ryzyko, że ktoś nie będzie chciał sprzedać taniej niż kupił.

Wytłumaczysz o co chodzi z graniem samemu z sobą na krótko?

Zastanawiam się czy sprzedać te akcje czy trzymać. Moja prosta analiza mi mówi, ze jak ktoś chce odzyskać całą spółkę dla siebie to uważa, że jest niedowartościowana więc ja nie chcę jej sprzedawać ;)
  • Odpowiedz
Jakie taki fundusz może mieć techniki, żeby taka cenę zrzucić?

@korin_: zminimalizować obroty, kreatywna księgowość dajaca zwały po kolejnych raportach, negatywne brzmienie komunikatów płynących ze spółki. Straszenie ABB a bardziej dodrukiem dla innych dużych udziałowców. Skup akcji poprzez zaproszenie - promujący dużych. I wiele innych
  • Odpowiedz
@korin_: z Tomaszem D. i jego TDJ Equity nie wygrasz. Poczytaj na Bankierze forum spółki PGO, którą wczesniej wykupił. Jeśli szanujesz swoje nerwy, to sprzedaj akcje ze stratą i spróbuj się odkuć na innych spółkach. Tylko omijaj spółkę Zamet, bo ona jest następna w kolejce.
  • Odpowiedz
@korin_: Takie coś dał mi czat, trochę sensu to ma, ale nie wiem jak to wygląda jeśli się nie zgodzisz to ile muszą mieć% żeby zmusić

1. Dlaczego spółka/fundusz ogłasza "wezwanie", zamiast skupować akcje na giełdzie?
Powody strategiczne i prawne:

Kontrola
  • Odpowiedz