Wpis z mikrobloga

Ale pamiętaj, jak zassiesz z neta grę, film czy inny program, to jesteś okrutnym złodziejem i zabijasz co najmniej jednego dewelopera
( ͡° ͜ʖ ͡°)
AI wolno kraść twoje i cudze dane, bo tak.

#pcmasterrace #torrent #torrenty #antykapitalizm
Foxing - Ale pamiętaj, jak zassiesz z neta grę, film czy inny program, to jesteś okru...

źródło: Screenshot 2025-02-06 at 21-41-41 Meta Torrented over 81 TB of Data Through Annas Archive Despite Few Seeders TorrentFreak

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Foxing: Jak to się mówi, co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie. Zaciekli antypiraci to takie posłuszne pieski korporacji i zwiną się w precla aby powiedzieć z pełną powagą że tak, Meta może masowo piracić e-booki pod trenowanie AI, ale Ty nie możesz pobrać ani jednego bo dosłownie okradasz biednych autorów, i nie ma co z nimi dyskutować ze względu na picrel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
supra107 - @Foxing: Jak to się mówi, co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie. Zacie...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: mało mnie twoje „argumenty” obchodzą. Dostęp do mediów powinien być powszechny, a obecne prawo i ceny są absurdalne w znacznej większości przypadków. Dodatkowo wspieranie firm jak Netflix czy Disney gwarantuje degradację dzieł kultury. Wspierać można, proszę bardzo, sama to robię, ale piracenie nie jest moralnie złe. Ograniczanie dostępu do kultury jest szkodliwe. We większości przypadków piracenie jest pozytywne, wartością dodaną do świata.
  • Odpowiedz
mało mnie twoje „argumenty” obchodzą

@Dziewczyna_Tyraxora: No domyślam się.

Dostęp do mediów powinien być powszechny

Nie jestem całkowicie przekonany, że powinien być powszechny, ale jeśli już, to dlaczego niby miałoby to jakoś uzasadniać kradzież własności intelektualnej? Są media które publikują bezpłatnie - mają to wliczone w swój model, zarabiają na reklamach albo liczą że po czasie czytelnik będzie chciał ich wspierać materialnie - możesz do woli korzystać! W takim NYT czy Dzienniku
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: Na całe szczęście nikt, ale to absolutnie nikt inny nie grzmoci twórców bez wazeliny, i to w pełni legalnie. Tylko ci przebrzydli niemoralni piraci ich traktują jak śmieci i nie płacą za ich ciężką pracę. W końcu świat jest czarno-biały i idealny, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
supra107 - @swiadomy_anakolut: Na całe szczęście nikt, ale to absolutnie nikt inny ni...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
dlaczego niby miałoby to jakoś uzasadniać kradzież własności intelektualnej?

@swiadomy_anakolut: bo to abstrakcyjny koncept który ma się nijak do moralności. Jeżeli w imię urojonych zasad chcesz żeby ludziom było źle bo tak, to beka z ciebie typie, na widłach kiedyś cie wyniosą; nikt nie trafi na tym że ja mam to czegoś dostęp. Ja nie tracę że ktoś ma dostęp do mich prac naukowych. A płacenie za produkty fajne. Tylko
  • Odpowiedz
Jeżeli w imię urojonych zasad chcesz żeby ludziom było źle bo tak

@Dziewczyna_Tyraxora: Jakich urojonych? Studiujesz gdzieś, nie wiem, chodzisz do szkoły, pracujesz? Chętnie oddasz swoją pracę zaliczeniową, jakiś dokument potrzebny w pracy, nad którym siedziałaś miesiąc, żeby go skończyć i dasz innym? Jakby ktoś wziął Twój tekst piosenki, wykorzystał go bez Twojej zgody w reklamie, skosił za to hajs, to też by Ci nie przeszkadzało? No przecież Ty dalej masz
  • Odpowiedz
pozbawieniem za to zapłaty

@swiadomy_anakolut: No tak, bo publikacja która woła sobie czterdzieści baksów za dostęp do niej na pewno daje mu z tego jakieś odsetki...

No ale jak Elsevier dyma naukowców na grube tysiące to już jest okej bo nie robią tego nielegalnie, co nie? Tylko ci przebrzydli piraci i ta przebrzydła Ełbakian ich okradają. Tsa, na pewno widzisz odcienie szarości... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: ale Ty masz świadomość że scihuba używają od Harvarda co Cambridge? Nie znam naukowca który nie chce powielać swojej wiedzy. O ile ich nazwisko jest w dokumencie(a jest!) i są cytowani, to jest dla nich dość. To co reprezentujesz jest chciwe i nieżyciowe, i szkodzi każdemu. W ten sposób nauka utknęłyby w dupie na lata przez monopolistów. Wolny przepływ informacji służy każdemu. To samo z pisarzami. Nie uważam żebym
  • Odpowiedz
że scihuba używają od Harvarda co Cambridge? Nie znam naukowca który nie chce powielać swojej wiedzy

@Dziewczyna_Tyraxora: Nie wiedziałem co to scihub , otwieram o tym wiki i się dowiaduję że Komisja Europejska dała to na listę pirackich stron, jest to nielegalne we Francji, Belgii, UK, USA i Niemczech. Super strona bulwo!

W ten sposób nauka utknęłyby w dupie

Jakie utknęłaby? Tak to działa i wcale nauka nigdzie nie utknęła.
  • Odpowiedz