Wpis z mikrobloga

w skrócie chodzi w nim o to, że jest to "rekompensata" za wykonywanie przez nie po pracy nieodpłatnej pracy w domu, czyli rekompensata za to, że po robocie wracają do domu i sprzątają, gotują i oporządzaja dzieci. Do niedawna to było jeszcze normalne, teraz całe szczęście podział obowiązków jest już bardziej powszechnym zjawiskiem, aczkolwiek jeszcze nie wszędzie.

@Noiwuj0 Gdzie można złożyć papiery na przyznanie takiej baby? Bo takie rzeczy robię sam,
  • Odpowiedz
@wstanczyk @Jerry664 Tak jak napisałem, w dzisiejszych czasach na szczęście podział obowiązków zazwyczaj jest w miarę równy, ale nie zawsze tak było. Natomiast ustawa którą wspominam wchodziła w czasach w których kobiety pracowały na dwa etaty - jeden w pracy, drugi w domu. Jeśli tego nie pamiętacie to albo jesteście za młodzi, albo nie chcecie tego pamiętać, albo wywodzicie się z wyjątkowo postępowych rodzin.

I tak, uważam, że kobiety powinny
  • Odpowiedz
@swinkapl: @PIAN--A_A--KTYWNA u mnie narzeczona utrzymuje całe auto i za nie płaci I 100% za paliwo, kiedy ja jestem passenger princess. Do tego ona też mi daje prezenty, nie tylko ja jej. Może powinno nas się zamienić miejscami na tym obrazku, ale to nie pasuje do przesłania zgaduje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Tak jak napisałem, w dzisiejszych czasach na szczęście podział obowiązków zazwyczaj jest w miarę równy, ale nie zawsze tak było.

@Noiwuj0: czyli tekst do któego pijesz JUŻ NIE MA ODNIESIENIA do aktualnych czasów - ergo - kobiety mają lepiej niż powinny mieć przez brak równości względem mężczyzn i wieku emerytalnego.
  • Odpowiedz
Tak jak napisałem, w dzisiejszych czasach na szczęście podział obowiązków zazwyczaj jest w miarę równy, ale nie zawsze tak było.

@Noiwuj0: No dobra, ale rozmawiamy o prawie dziś i jutro, to po co używasz argumentu, jak było kiedyś? Przeszłości zmieniać nie chcemy.

A jeszcze co do
  • Odpowiedz
@swinkapl:

O i jeszcze pamiętajcie że z NFZ jest to samo co z zus czyli przeciętna kobieta średnio pobiera więcej w świadczeniach niż wpłaca może nie dużo więcej ale jednak.
No chyba że zrobiła to co jej pośrednio sam narzucasz @Noiwuj0 czyli zrobiła nowego polaka - wtedy pobiera zdecydowanie więcej.
  • Odpowiedz
Wykopki tak kwiczą o te emerytury, a nie zdają sobie sprawy z tego (albo zdają, ale nie pasuje im to do narracji), że tak naprawdę ten system jest dla kobiet nieopłacalny.

@Noiwuj0: Ale fikołek XD to jaki jest ten system dla chłopa? Skoro dla Baby układ w którym dostaje więcej niż wpłaciła jest "nieopłacalny".
W jaki sposób darmowe pieniądze są nieopłacalne? Dla kogokolwiek? Zrobisz ze mną interes bo wyglądasz na
  • Odpowiedz
@Noiwuj0 straszne p--------o, po pierwsze to trzeba myśleć przed kim się nogi rozkłada, to jest odpowiedzialność. Po drugie - jaką rekompensata? Podział obowiązków istnieje od zawsze, a w innych krajach tej rzekomej rekompensaty jakoś nie ma. Kolejna sprawa, że nie ma obowiązku przechodzenia na emeryturę wcześniej i nie znam żadnej kobiety, której by ten przywilej nie pasował. Seniorek więcej żyje w ubóstwie bo więcej ich żyje, deklu xd co jak co,
  • Odpowiedz