Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 449
@scarecrov wołaj jak będziesz miał wylew / zawał na urodziny, a hipoteka nadal nie spłacona.

Hipoteka to nie chwilówka, żeby ją szybko spłacać. To są najtańsze pieniądze. Za kilka lat będziesz marzył, żeby mieć tak tanią gotówkę na rozwój firmy / siebie / inwestycje.
  • Odpowiedz
@scarecrov: Nie popadaj w skrajnosci, wolal bym to splacic w 3 lata i zyc normalnie niz zajezdzac sie przez 1,5 roku - chociaz to nie dlugi okres ale latwo wpasc w "wir pracy". Czasu i zycia nikt ci nie odda.
  • Odpowiedz
@scarecrov: w sumie czemu zamiast 1,5 roku nie dajesz sobie roku na spłate z partnerką? Oboje zacisnienie pasa + nadgodziny + jakies dodatki od tesciow i dacie rade. Nie jeden juz tak splacil hipoteke.
  • Odpowiedz
To są najtańsze pieniądze. Za kilka lat będziesz marzył, żeby mieć tak tanią gotówkę na rozwój firmy / siebie / inwestycje.

@mk321: 7-8% to tanio? xD Kilka lat temu po tyle to były kredyty gotówkowe na r--------e w konsumpcję.
  • Odpowiedz
musisz nadpłacać jedynie 20 tysięcy miesięcznie, po pół roku wpadasz w drugi próg. Ten plan nie ma wad.

@lycha911:

1) 20k miesięcznie to realna nadpłata dla robola sezonowego ma zachodzie.
2) Na ryczałcie nie ma progów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Jestem na ryczałcie, zostaje mi jakieś 10k po podatkach zusach i opłatach na msc.

Więc muszę znaleźć sposób na kolejne 10 tysi zanim skończą się oszczędności ()
  • Odpowiedz
@scarecrov jak widzę takie wpisy to mi się słabo robi. Jeszcze więcej z---------j, jeszcze bardziej sobie zniszcz zdrowie, jeszcze mniej szanuj swoje ciało bo przed 30 rokiem życia trzeba spłacić hipotekę. Przerażające
  • Odpowiedz
@scarecrov a jakiś konkretny powód masz żeby zajechać się ale za wszelką cenę spłacić ten kredyt do 30 urodzin a nie powiedzmy 32 czy 33? Bo to co tu wypisałeś to sory ale brzmi idiotycznie pod każdym względem i można to sprowadzić do tego „Pozbawię się jakiejkolwiek przyjemności życia na 1,5 roku w najlepszym okresie swojego życia tylko po to żeby zrealizować jakiś wydumany cel spłaty kredytu do 30 urodzin”.

Widzę
  • Odpowiedz
@scarecrov: powiem z własnego doświadczenia bo też miałem ciśnienie ogromne na spłatę. Zaoszczędzisz może 300k na odsetkach ale zdrowie i czas są dużo cenniejsze od pieniędzy bo już nie wrócą. Pieniądze mają to do siebie że czasem jest ich więcej czasem mniej, czasem wcale.
  • Odpowiedz
Czy będę pracował 6 dni w tygodniu? Pewnie tak

Czy będę siedział w biurze po 12h? Pewnie tak

@scarecrov: Nie warto. Ale jak się dobrze postarasz to wpadniesz w pracoholizm, wypalenie i parę innych gówien które nie są tego warte. Jak masz 2X lat i brak dzieci to rób rzeczy które będzie trudno zrobić w późniejszym życiu. Zatyrać się zawsze zdążysz.
  • Odpowiedz
@szzzzzz: Zamiast nadwyżki - nawet dużo mniejsze, a nie takie które powodują nerwice i udar - pomnażać czy inwestować to OP będzie posłusznie biegał do banku spłacać kredyt. No po co się pytam, to jest totalnie bez sensu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz