Wpis z mikrobloga

Dzisiaj @GUS_STAT

poinformował, że liczba ludności Polski wyniosła 37,5 miliona. @PanstwKomWyb

podaje natomiast 35,56 mln mieszkańców. Różnica przebiła 2 miliony osób.

Zapytałem PKW, jak liczą mieszkańców: gminy przesyłają informację na temat liczby swoich mieszkańców, PKW sumuje i mamy wynik końcowy.

Generalnie większość tej różnicy to emigranci i to jest ciekawe, gdyż na koniec 2023 roku, różnica wynosiła 1,81 mln dzisiaj 2 mln.

Skąd ten wzrost? Czyżby jednak dalej wyjeżdżało więcej Polaków, niż wracało do Polski?

Czy może siłą rozpędu system statystyczny w Polsce się całkowicie sypie?

https://x.com/DrabinskiAriel/status/1884944811217564023
#nieruchomosci i w sumie pada bardzo ciekawe pytanie dotyczace #emigracja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 12
i jak dobrze pamietam to dane z eurostatu i gus na temap polakow za granica tez rozjezdzaja sie o kilkaset tysiecy. eurostat tiwedzi ze poza granicami jest "troche" wiecej polakow niz wedlug gusu. Ale moje hipoteza jest taka ze gus ciosal ludnosc polski zeby wyszla taka jak ma wyjsc. gdyz od tego zalezy ilosc glosow w parlemncie europeiskim
  • Odpowiedz
@srgs: bo 20 latkowie nie widzą sensu jechać do dużych miast aby iść na studia i potem e.w pracować tylko odrazu idą do pracy do fabryki gdzieś na zachodzie Europy.
  • Odpowiedz
@srgs:
Pewnie nie bez znaczenia jest meldunek. Ja np nie jestem nigdzie zameldowany, nie mam prawa do żadnego lokalu więc tak jakby nie jestem mieszkańcem żadnego miasta w Polsce.
  • Odpowiedz
@srgs W samym Chicago i obszarze metropolitarnym masz 1mln Polaków, to samo UK - kolejna bańka, całe Niemcy kolejna bańka, Brazylia tak samo, ponad mln Polaków itd. Jakby to podliczyć to się okaże, że gdyby wszyscy wrócili to by nas 50 mln było.
  • Odpowiedz