i jak dobrze pamietam to dane z eurostatu i gus na temap polakow za granica tez rozjezdzaja sie o kilkaset tysiecy. eurostat tiwedzi ze poza granicami jest "troche" wiecej polakow niz wedlug gusu. Ale moje hipoteza jest taka ze gus ciosal ludnosc polski zeby wyszla taka jak ma wyjsc. gdyz od tego zalezy ilosc glosow w parlemncie europeiskim
@srgs: bo 20 latkowie nie widzą sensu jechać do dużych miast aby iść na studia i potem e.w pracować tylko odrazu idą do pracy do fabryki gdzieś na zachodzie Europy.
@srgs: Pewnie nie bez znaczenia jest meldunek. Ja np nie jestem nigdzie zameldowany, nie mam prawa do żadnego lokalu więc tak jakby nie jestem mieszkańcem żadnego miasta w Polsce.
@srgs W samym Chicago i obszarze metropolitarnym masz 1mln Polaków, to samo UK - kolejna bańka, całe Niemcy kolejna bańka, Brazylia tak samo, ponad mln Polaków itd. Jakby to podliczyć to się okaże, że gdyby wszyscy wrócili to by nas 50 mln było.
https://x.com/DrabinskiAriel/status/1884944811217564023
#nieruchomosci i w sumie pada bardzo ciekawe pytanie dotyczace #emigracja
Pewnie nie bez znaczenia jest meldunek. Ja np nie jestem nigdzie zameldowany, nie mam prawa do żadnego lokalu więc tak jakby nie jestem mieszkańcem żadnego miasta w Polsce.